“Plovdiv Fantasy Club“ е нашето “Хиляда и една нощ“. Тук те очакват комикси и забавни истории от приказния свят на Майна Town.

 

Майна Town, 1885-а. Революционери хвърчат на скейтове, ролери и хиксове, гонени от турски заптиета на тротинетки. Целта им е да съединят отново рампата, на която години наред са джъткали. Това е нашият комикс прочит на най-знаменитото историческо събитие, случило се в града ни  – Съединението на България. Ето и няколко думи от художниците му – Янко Петров и Виктор Мухтаров.

Янко Петров

Виктор Мухтаров

Виктор Мухтаров

Съединение се забърква карашик*. Нужни са яка история, дървeн шоп, блага майна и септември.

Виктор: Янко Петров е аниматор. Откакто има анимация, я рисува. Къде ли не е бил, та веднъж и на AC/DC. Без да ги знае, просто се засекли някъде в Германия, та и отпред се озовал, че когато полетял каскетът на Браян Джонсън,  директно при Бат Янко. Още си го носи и историята разказва. Иначе се знаем от години, пак покрай анимация. Аз му чертаех схеми, таблици, сценарии и обяснения. Примери вадя, референции, стилове, чудесии как да изглежда един коя си сцена. Той я правеше както му дойде. 

Янко: Вики ми се обади веднъж, комикс да рисуваме. „За Пловдив ще е.“ “Каквото кажеш, брат. Няма проблеми.” С Виктор Мухтаров се срещнахме преди много години в едно студио за анимация. Казваше кое, къде, как. Все много сериозен. Все работи. Все различни неща. Ама все стават и яко ги прави, и ти е густо. Подрежда каквото има и после пълна свобода ти дава, и накрая го оправя.

Виктор: Историята е чук. Когато прочетох сценария на Адаша**, не можах да повярвам. Такъв карамбол беше забъркал. Пълно мазало. Нахвърлих набързо сториборд и се чухме с Янко. Той бачка през нощта, пък и историята тогава се случва, та в 7 без десет ми звъни. “Виж си мейла, да ми кажеш как е. Не съм мигнал тая нощ.” И така, на един дъх, се получи. Импресионизъм. Съединихме рампата и пуснахме нещата да се пързалят…

Янко: Анимацията е моят живот. На всичко съм рисувал. На крак връз крак, на де на две, на 3d. Няма как – един път като го видиш как се създава и тръгва, и лети, и каквото се сетиш, няма отърване. Сега ми е густо на внучето да му обяснявам, да се омагьоса и той. Това е.

Виктор: Най-точно обяснение за това какво работя съм получил от баща ми. Веднъж, след като обяснявах сума ти време колко съм отговорен и с какви сериозни неща се занимавам, той каза: “На Виктор целият му живот е игра и работата му и тя игра”.

*смесено, разбъркано

** Тодор Кaрагяуров – сценаристът на Майна Town

РЕКЛАМА