“Made in Maina Town“ е мястото, където ще ти напомняме, че майните, освен древни и вечни, са и доста креативни. Има един лукс, без който майните не могат – тегелите по Главната. Ако, не дай си боже, нещо възпрепятства тегела, било то световна война или нападение на извънземни, делникът на майната се скапва. Приятелства се разпадат, влюбени се разделят, бащи се отричат от синовете си.

В Майна Таун единствено кучетата могат да си спестят тегела по Главната.

Причината за това е, че „тегелът“ ги чака вкъщи, благодарение на пловдивската компания FIREPAW, произвеждаща изцяло ръчно изработени бягащи пътеки за кучета. Иновативният проект стартира през 2012 в Кючук Париж. Идеята е на майната Георги Симеонов, а уредите са конструирани от баща му Любомир.

Сега повече за успешния си проект ще ни разкаже основателят на FIREPAW Георги Симеонов:

Как ти хрумна идеята да направиш този продукт?

Всичко започна оттам, че имам две кучета в дома си и преди няколко години трябваше да отделя твърде много време за поддържането им във форма. Те са кучета, пълни с енергия и желание за игра. Преди 9 години видях случайна снимка в интернет на много стара дървена бягаща пътека, управлявана от овце, чиято цел бе да задвижи някаква машина за тъкане на вълна или нещо подобно. Реших, че кучетата ми биха искали да бягат на подобно съоръжение и помолих баща ми да конструира такова. Получи се страхотна пътека и все още я използвам. Патентовах дизайна, марката и развихме продуктова гама през годините.

Как пътеката се оказа полезна за теб и твоите кучета?

Кучетата ми я приеха като забавна игра, харесаха я от пръв поглед. Тя дори изгради по-добра връзка между мен и тях, защото, щом усещаха, че аз се забавлявам с тяхната игра, те се ентусиазираха още повече. А тези кучета са готови на всичко, за да зарадват стопанина си. Освен това, разбира се, бягащата пътека ми спести много време.

Някои  хора смятат, че бягащата пътека е заместител на разходките. Съгласен ли си с това?

Според мен разходките на кучета не трябва да се пропускат – те помагат на нашите четириноги приятели да се социализират, дават им опит и емоции, които трудно могат да бъдат заменени. Но трябва да се има предвид, че различните породи кучета имат специфични физически нужди и разходките невинаги са достатъчни, за да ги поддържаме във форма и здрави.

Днес FIREPAW се радва на значителна популярност по света. Марката има представителства в САЩ, Канада, Великобритания, Белгия, Холандия, Швеция, Австралия, Израел, Дубай, Филипините, Франция, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Испания и Оман. Регулярно се отразява от медии като Daily Mail, Business Insider, Fox News.  Сред клиентите са някои от  най-популярните треньори на кучета в света, ветеринарни клиники, знаменитости  и различни институции (Дубайската полиция,  Австралийската армия, редица полицейски управления по света).

Какви видове кучета се нуждаят или биха имали полза от бягаща пътека?

Работещи, ловни кучета и всички които имат нужда от подобряване на кондицията, редуциране на теглото и рехабилитация. Бих препоръчал бягащите пътеки за всички породи големи кучета, специфичната абсорбираща вибрациите система, която облекчава натоварването при тичане и предотвратява проблемите със ставите.

Как да обучим кучето си да използва бягащата пътека?

Кучето не трябва да бъде принуждавано да бяга, бягаща пътека по-скоро трябва да му се предложи като забавна игра. В началото някои лакомства или любима играчка може да са много полезни, за да привлекат вниманието на кучето и да го накарат да се чувства комфортно. На нашия уебсайт ще намерите подробна инструкция за това стъпка по стъпка. 

РЕКЛАМА