Където и да сте — на див плаж с изумрудени вълни или горска поляна, огряна от слънцето, само трябва да погледнете встрани и реалността ви удря шамар.

Отпадъците са навсякъде.

Кои са тези хора, които не изхвърлят където трябва, казвате си?

Имаме лоша новина — това може да сме аз, ти, всеки. 

Всеки, който употребява еднократна пластмаса.

С изхвърлянето на отпадъци в общата кофа те не изчезват, а трябва да бъдат откарани някъде, за да бъдат зарити или изгорени, което в никакъв случай не решава проблема. 

Да се рециклират, казвате си?
Рециклирането също не е решение.

Вгледайте се внимателно! Повечето от тях са найлонови пликчета, пластмасови чаши и вилици, кърпички, опаковки от вафли, солети и бисквити. Всички те не се рециклират, защото са от евтина пластмаса за еднократна употреба и е по-евтино да се произведе ново, отколкото да се рециклира старото. И така започва голямото трупане. 

За щастие е изцяло в наши ръце да намалим употребяваната еднократна пластмаса у дома, навън, в офиса. Решенията са стилни, красиви, Instagram-friendly и искат много малко предварителна подготовка.

Екологично сдружение “За Земята” работи от години за справяне с проблема с отпадъците. Предлага решения към министерства и общини, води лекции и обучения с фирми и организации, които се интересуват от темата и искат да работят за позитивна промяна.

  1.  

Носете си собствена бутилка с вода — на повечето места в България чешмяната вода е годна за пиене и вече има дори заведения и магазини, които са част от мрежа на станции за пълнене на вода (Refill Station), а и винаги можете да помолите за чаша чешмяна вода, не бутилка. Важно е да знаете, че водата, която се продава в пластмасови бутилки, съдържа пластмаса в себе си, защото дългото взаимодействие с пластмасовата бутилка води до постепенно отделяне на съдържимите в нея химикали. Самата бутилка е произведена за еднократна употреба и за да е лека, гъвкава и цветна, съдържа химични примеси, които са с лека структура и преминават лесно във водата. Същото важи за всякакви пластмасови опаковки за храни и напитки, които са от еднократна пластмаса.

 

  1.  

Вземете си собствена чаша — във все повече кафета и ресторанти можете да налеете кафе, чай, дори бира във ваша чаша. Има разнообразие от чаши, които са леки, дори сгъваеми, а и по-красиви. Имайте предвид, че за някои кафе машини е важна височината на съда — предпочитайте по-ниски чаши. Не се доверявайте на така наречените картонени чаши за еднократна употреба, те имат фин пластмасов слой, който ги прави още по-трудно разградими.  

 

  1.  

Помислете за сламките — в 99% от случаите изобщо не са  нужни, а ако пък много държите — има такива за многократна употреба от бамбук, стъкло, метал. 

 

  1.  

Снабдете се с кутия за храна — все повече заведения осъзнават колко отпадъци се създават от еднократните кутии и сипват храна в собствена кутия или дори буркан. Въпрос на желание е да си носим такава от вкъщи или да стои в офиса ни за обяд. Вашата лична кутия за храна ще спести поне 250 кутии за еднократна употреба на година, само ако спрете да си взимате обяд в таква.

 

  1.  

Използвайте прибори за многократна употреба (да, и бъркалки) — ще намалите отпадъците и ще сте сигурни, че са чисти. Многократните прибори се мият на висока температура, а еднократните често стоят на открито и до тях имат досег много хора. Опаковката на индивидуални еднократни прибори за хранене не означава, че те са дезинфекцирани, а че са отделени от останалите. Те също при досег с храна, особено топла, отделят вредни за здравето съединения, които консумираме. 

 

  1.  

Носете си  собствена торба за пазаруване — спестяват хилядите торбички, които често се виждат по дървета и храсти. По-красиви и издръжливи са, има всякакви размери, дори подходящи за насипни продукти, плодове и зеленчуци. Лесно се правят такива за плодове и зеленчуци от стари пердета или други по-прозрачни тъкани. Те заменят тънките торбички, които са необходими за претегляне в супермаркетите. 

 

Има и още идеи, но ако направите дори една от по-горе споменатите, ще помогнете за намаляването на отпадъците, които ежедневно заливат планетата ни. 

Мислете многократно 🙂

РЕКЛАМА