“Made in Maina Town“ е мястото, където ще ти напомняме, че майните, освен древни и вечни, са и доста креативни.

Чудото на Жоро

В Майна Town сме горди с историята си, с хората на изкуството и даровитите си спортисти. Но освен тях има хиляди други човеци и дела, които ни дават повод за гордост. Днес ще ви срещнем с “чудото на Жоро“. Така хората в Майна Town и в цялата страна наричат начинанието на Георги Пейков.

В своята работилница в “Кючук Париж“ Георги и малкият му екип изработват терапевтични триколки за деца и възрастни със специални потребности. Всяка триколка е уникално проектирана според специфичните нужди на своя бъдещ притежател и му осигурява не просто средство за придвижване, а възможност за пълноценен живот.

Здравейте! Как се роди идеята да произвеждате терапевтични триколки? С какво се занимавахте преди това?

През 2007 г., може би след рождения ми ден, ми хрумна идея да направя триколесен велосипед за хора с увреждания. Така започна всичко – с ентусиазъм и много неизвестни.

Първият ми бизнес беше да възстановя и пусна в експлоатация стара фурна за хляб, която беше наследство от прадядо ми.

В началото сте експериментирали поне година без необходимите инструменти и машини. Какви трудности срещнахте през този период?

Стартирахме с много идеи, но без никакво оборудване и най-вече опит в тази сфера.

Работата с хора с увреждания е сложна, но положителният резултат е стимул да продължа напред. Обратната връзка с нашите клиенти също спомогна за иновативността на нашите продукти.

В началото сте експериментирали поне година без необходимите инструменти и машини. Какви трудности срещнахте през този период?

Стартирахме с много идеи, но без никакво оборудване и най-вече опит в тази сфера.
Работата с хора с увреждания е сложна, но положителният резултат е стимул да продължа напред. Обратната връзка с нашите клиенти също спомогна за иновативността на нашите продукти.

Деца и възрастни с какви потребности най-често използват продуктите на “Екотрайк“?

Основно това са деца с детска церебрална парализа и други заболявания на опорно-двигателния апарат, но също така възрастни и трудноподвижни хора.

Всяка ваша триколка е индивидуализирана и адаптирана към конкретното дете. Това усложнява ли производството и как?

Да, естествено, това усложнява самия процес на производство. Почти е невъзможно да се подготвят предварително изработени детайли. Всяка рамка се проектира индивидуално според конкретните нужди на всяко дете и след това се започва нейната изработка.

Животът и ежедневието на колко семейства в България са улеснили и подобрили вашите продукти?

Не съм водил статистика, но това не е най-важното. По-важно е, че децата и техните родители са доволни и можем да внесем лъч светлина в тяхното изпълнено с трудности ежедневие.

Чухме за индивидуализирана рибарска триколка, която сте изработили специално за човек от Чирпан. С какво трябваше да се съобразите?

Човекът дойде от Чирпан и се нуждаеше от превозно средство, с което да може да ходи на работа, но и на риболов. Предвид ампутирания крак и теглото му от 160 кг изработихме стабилна платформа, снабдена с добра спирачна система. Поставихме и две стойки – за патерици и чадър, които могат да бъдат ползвани и за рибарска въдица.

Освен колела, “Екотрайк“ произвежда ли и други уреди за деца с увреждания? Какви са те?

През годините сме произвеждали разнообразни помощни средства. Едно от тях е домашен вертикализатор, приспособен за възрастен човек, който срещаше затруднения при придвижване в дома си. Изработваме също и проходилки, успоредки, инвалидни колички, спортни триколки за писта. През 2021 г. интересно събитие беше участието ни в състезанието по триатлон, провело се в гр. Бургас. За случая ние изработихме специална триколка за деца с увреждания, управлявана от Евгения Раданова. С нея стартира и маратонецът Краси Георгиев с наша спортна количка.

От няколко години започнахме производство на люлки и комбинирани въртележки за деца с увреждания. Отскоро и децата на Пловдив могат да се радват на тези съоръжения. Те се намират в парка в подножието на хълм Бунарджика.

Какво е предимството на вашите продукти спрямо вносните? Бихте ли дали примери?

Цените, които предлагаме, са в пъти по-ниски от тези, които се внасят от чужбина.

Другото важно нещо е, че ние изработваме индивидуални проекти – това в една западна фирма много трудно може да се случи и може би ще е много по-скъпо от серийните модели.

Създали сте и индивидуализирана триколка за момиченце със заболяване на сърцето. Наистина ли карането на колело е толкова ползотворно при хора с такива проблеми?

Всеки лекар кардиолог ще потвърди, че карането на велосипед е една от най-добрите активности за подобряване функциите на сърдечносъдовата система.

Повечето от нашите клиенти са трудноподвижни или изобщо не могат да се движат сами. Голяма част от тях имат препоръки от лекари да опитат да карат колело, за да подобрят работата на сърцето. Тогава ни посещават с желанието да създадем мечтаното от тях колело.

Чухме и за по-ексцентрични ваши изобретения като барбекю триколка и диджей триколка. Бихте ли разказали за тях?

Мобилната DJ триколка беше специално изработена за моя син. Предизвикателството пред мен беше да проектирам и създам мобилен пулт, който едновременно с това да е електрифициран. И се получи точно както исках. Триколката можеше да се движи на ток и осигуряваше възможност за възпроизвеждане на музика до 20 часа.

Относно триколката за храна – тя беше поръчана от Федерацията по водна формула. Идеята им беше да предлагат вкусна храна, когато са на европейско състезание. Затова ние изработихме платформа с крачно задвижване, снабдена с газ, тостер, мивка, сгъваем чадър и чиста обратна вода.

Искам в родния ми град да се показват интересни продукти и да радват пловдивчани и гости на града.

Къде могат читателите да ви открият и да се запознаят с продуктите на “Екотрайк“?

 

В сайта ни www.ecotrikebg.com или във фейсбук страницата ни: www.facebook.com/ecotrike/.

РЕКЛАМА