СКРИТИЯТ “КАПАН”

А възможно ли е това да не е целият „Капан“? Да има още толкова или дори два пъти повече „Капан“, който настоящата инфраструктура на града е направила невидим за очите ни? Възможно ли е времето да е скрило реалните мащаби на „Капана“ като със симпатично мастило, което ние, майните, да стоплим и осветим с идеите си? Да!

Някога квартал “Капана” се е простирал от площад “Джумая”, през улица ”Райко Даскалов” (Узун чаршия), до Пешеходния мост (Карловския мост), към ОУ “Димитър Благоев” (сега ОУ “Княз Александър I”), до началото на тунела на бул. “Цар Борис III”.

На този интересен факт са се натъкнали организаторите на „Капана Фест“, ровейки се из архивите на библиотека „Иван Вазов“. С това се е зародила и мечтата им да възстановят размерите на скрития, изгубен във времето „Капан“.

Така за период от почти две години те развиват проект за мост “Капана”, който се явява естествено продължение на квартал “Капана” и защитена зона за развитието на занаятчийската и творческа общност в града и страната. Защото, както историята казва, Пловдив е едно от най-старите занаятчийски и търговски средища на Балканите.

“Мост “Капана” е една идея, мечта, една опора на справедливостта и нормалността в обществения живот на град Пловдив. Вярваме в тези тежки думи и се стремим да бъдем промяната с действията си и амбициите си за личностно развитие“ – казва Никола от „Капана Фест“.

Проектът на креативните майни предвижда пълно осъвременяване и култивиране на съществуваща конструкция на пешеходния мост на „Марица“. С други думи – „влаковата композиция“ над реката най-после потегля, а на нейно място изниква квартал на творческите индустрии. И творческият дух се настанява над вечната река!

Проектът предвижда новата конструкция да бъде изградена изцяло от устойчиви във времето материали (метал, стъкло, дърво и мед), създаващи усещане за стил и класа във всеки посетител. Тя ще открие и защити възможността за незабравима гледка над река Марица в перспектива по двете й дължини, необезпокоявана от натрапчиви търговски обекти. Предвиденото озеленяване и облагородяване с пейки, кошчета за боклук и чешмички ще направи всяка една разходка приятна, а професионалните вентилатори и отоплителни уреди ще създадат комфорт, и по-важното, айляк и рахатлък, независимо от текущия сезон.

Авторите на идейния проект държат функционирането на моста да бъде без търговски обекти от понеделник до петък следобед, а всеки уикенд или през уикенд да бъдат организирани тематични изложения на Базар “Капана”, представящи единствено и само занаятчийски и творчески продукти. Всеки сезон мостът ще осъмва с нова тематична декорация в духа на “Капана Фест”.

Двете обслужващи сгради от двата края на моста пък ще бъдат преобразени със стил и качество. Едната от тях ще предлага разнообразни възможности за образователни и развлекателни дейности за деца от 3 до 15 години, а другата ще се превърне в център за творчески, концертни и театрални изяви на родни и чужди артисти.

Стремежът на майните от „Капана Фест“ е с проекта си да допринесат за развитието на Пловдив в различна и градивна посока, която историята ще помни с поколения напред.

РЕКЛАМА