В супергеройския брой на “София by Майна Town” поканихме един вдъхновител, превърнал търсенето на свръхчовеци в своя кауза. Благодарение на неговия подкаст разбираме, че те живеят между нас, научаваме как са превъзмогнали слабостите и как са покорили върховете си. Защото всеки свръхчовек е обикновен човек, но с връх. Представяме ви професионалния ловец на свръхчовеци – Георги Ненов!

Здравей, Георги! Знаем, че си фен на комиксите. Как се запали?

Родителите ми ме бяха записали в ЦИЧЕ АЛИАНС – езикова школа, която се помещаваше на площад “Славейков”. Три пъти седмично ходех на уроци по английски език и минавайки покрай комиксите, се примолвах я за новия брой на “Астерикс и Обеликс”, я за макрокомиксите на “Доналд Дък”. Отделно посещавах библиотеката на моето училище, 23-о СОУ, където имаше цяла колекция със списание “Дъга“. Тъжно, но нямам спомен за първия път, в който държа комикс в ръцете си, но не мога да си представя живота си без тях.

Аватарът на подкаста ти е Атлас. Защо не Хълк или Капитан Америка?

Може би, защото Атлас е символ на нещо повече от суперсили. Атлас е титанът, който държи света на раменете си. Точно там виждам истински човешкото – да държиш проблемите и решенията за живота си в собствените си ръце. А може би, защото никога не съм се прехласвал по Хълк и Капитан Америка. Любимият ми герой е Батман, защото е съвсем обикновен човек без никакви суперсили.

А възможни ли са супергероите извън света на комиксите?

Всичко е възможно. Светът е пълен с хора, които показват, че няма невъзможни неща, ако полагаш усилия и се обградиш с хора, които ти помагат и те подкрепят. Книгата, която ме е вдъхновила най-много по темата за супергероите извън комиксите, е “Зов за завръщане“ – биографията на Арнолд Шварценегер. Real-life Конан.

Кои са супергероите на нашето време? Какви сили притежават те?

Ето имената на няколко от супергероите, които имам удоволствието да познавам: Васил Терзиев, проф. Мартин Вечев, Райчо Райчев, Лазар Радков, д-р Калин Василев, доц. д-р Милена Георгиева, Боряна Герасимова, Биляна Савова.

Техните суперсили са следните:

Увереност

Смелост

Постоянство

Отговорност

Предай нататък

Според мен супергероите на нашето време са хората, които дават добър личен пример, хората, които показват, че всичко е трудно, преди да стане лесно. Хората, които вдъхновяват другите да се борят за мечтите си.

Къде се обучават? Има ли нещо като “Хогуортс“ за свръхчовеци?

Всяко едно училище в България е “Хогуортс” и всеки ученик носи в себе си Хитроумната карта. Въпросът е, че много малко деца вярват, че са Избраният.

А кои са техните антагонисти, злодеите?

Антагонистите са хората, които всячески провокират апатия, безсилие, агресия, разруха, унищожение. Злодеите винаги са хора, които искат да контролират и управляват другите. Хубавото е, че винаги губят, тъй като подценяват доброто в човека.

Свръхчовекът търси ли себеподобни, или кеси сам на върха?

Свръхчовекът не търси себеподобни, защото твърди, че е намерил толкова много себеподобни, че всяко ново търсене му отваря работа да записва епизоди. Изначално целта му е била (преди да спре да кеси пред компютъра, цъкайки World of Warcraft & DOTA) чрез историите, които разказва, да посее семенце на положителното съмнение в слушателите си, защото промяната, събуждането на суперсилите на човек става само отвътре. Някъде бил чул или чел някакъв Кови да говори за вратата на промяната, която се отваря само отвътре, но не си спомнял къде точно. Така свръхчовекът (фантазира, че) инвестира времето си в създаване на едно по-добро бъдеще за всички чрез ефекта на натрупването. Свръхчовекът е чувал, че има врЪх, но не го е виждал….. още.

Коя личност от българската история би интервюирал в подкаста си, ако разполагаше с машина на времето?

След няколко часа мислене и след доста дълъг разговор с проф. Келбечева по-рано през деня мисля, че един 4-часов разговор с Борис ТРИ (да се чете – Борис III) би бил много интересен за мен и за слушателите/зрителите.

Какъв ще е свръхчовекът на бъдещето? Човек ли ще е изобщо?

Свръхчовекът на бъдещето ще е сменил умния си телефон със значително по-умен ChatGPT имплант, който отговаря на мисли, а не на някакви символи, изображения или звукови команди.

Все така отличителната му черта ще бъде увереността.

Коя е историята от подкаста ти, която те е вдъхновила най-силно?

Мисля, че това е #ЕПИЗОД215 и историята на д-р Калин Василев – създателя на TarnovoRuns.

Срещна ли някой супер герой тази седмица?

Да, срещнах Васил Терзиев. Пак носеше своята униформа на супергерой – тениска с еднорог.

Няма как да не те попитаме бичат ли айляк свръхчовеците?

Дори и свръхчовекът не е открил друг начин да се възползва от айляка, освен да го бичи здраво!

“Моята суперсила е, че уверено живея живота си точно така, както аз искам, както винаги съм си представял.”