Умната фабрика на Schneider Electric е развиваща се и адаптивна към новите технологии. Такива са и нейните служители – професионалисти, усъвършенстващи ежедневно своите качества. Един от тях е Теодор Стоянов, преминал през всички нива на развитие, за да стигне до позицията мениджър индустриализация.

Здравей, Теодор! Какъв беше твоят кариерен старт и през какви позиции премина?

Здравейте! Професионалната ми кариера стартира през 2011 г. като оператор в Schneider Electric, преди това нямах никакъв трудов опит и за мен беше нещо напълно непознато. Любопитството ми относно това как функционира един завод, докато бях оператор, беше изключително голямо. Задавайки въпроси и отговаряйки си на тях, беше ясен знак и успя да ме отличи пред ръководството като човек с желание да се учи, което беше началото на моето кариерно развитие в компанията. Всяка позиция, през която преминах за тези 12 години във фабриката, ми е дала нужното знание и опит, за да продължа да се развивам. Заемал съм ролите началник смяна, ръководител на производствен сектор, процесен инженер, експерт база данни, проектен лидер и текущата ми позиция като мениджър индустриализация.

Какви са предизвикателствата, свързани с технологиите?

Най-голямото предизвикателство е тяхното бързо развитие и как, ако не успееш да усвояваш достатъчно бързо и не си готов за драстични промени, то можеш да се изгубиш във всичко, което предлага светът на технологиите. Успееш ли обаче – възможностите, които предлага, са единствено въпрос на въображение.

Кога една идея се превръща в проект?

На първо място, идеята трябва да е изпълнима, а нейната полза да бъде измерима. След това, ако успееш да я представиш като нещо ефективно и полезно на хората, които имат ресурса да я финансират и изпълнят, то тогава тя се превръща в проект.

Тъй като процесите са част от работата на отдела – какъв е процесът за внедряване на ново оборудване и колко дълъг е той?

В идеалния свят процесът по внедряване на ново оборудване би бил подготовка на местоположението за новото оборудване; инсталиране, настройка и тестване на същото; създаване на необходимата документация; валидиране от съответните звена и пускане на машината в масово производство с 3-6 месеца седмично проследяване на показатели, качество и ефективност при работа.

Времетраенето при всеки проект е различно и зависи от критичността на процеса/продукта и сложността на оборудването, но е в порядъка на 1-4 седмици в повечето случаи.

Какво би посъветвал младите инженери, които сега стартират своята кариера. 

Бъдете любопитни и задавайте много въпроси! Намерете това, което ще ви доставя удоволствие, за да го правите с желание, и не на последно място, задавайте си често въпроса: „Защо го правя и доволен ли съм от резултата от това, което правя?“.

Какви са отворените позиции и какъв е начинът за кандидатстване?

Кандидатстването за работа е най-лесната стъпка, макар и свързана с промяна. Все повече хора изявяват желание да бъдат част от екип на дадена компания или бранд. През годината организираме и участваме в различни формати, на които човек може да се запознае с нас и да чуе повече за отворените позиции. Но самото кандидатстване не включва задължително обявена позиция. Моето лично мнение е, че всеки момент е подходящ и единственото, което е необходимо, за да стигне до нас една такава кандидатура, е изпращане на автобиография на кариерния ни имейл: [email protected] или през портала за работа на Schneider Electric.