“Maina Vibes” e музикалната пулсация на тепетата. Тук ще ти разкажем за изпълнители, сцени и събития от музикалния ъндърграунд на града.

Историята е една, колко ли възможни края са – копеле, не знам!…

Но ние знаем! В парчето “Една история“ има само два възможни края. В единия стои неговият автор – рапърът Секта, а в другия край са аниматори от Kashu, създали видеото към трака.

Повече за тяхната креативна колаборация ще научим в следващото интервю!

Една история!

 


Здравей, Секта! “Една история“ твоята история ли е?

“Една история” е лично, но и социално парче и мисля, че не малко хора се откриват в творчеството на артисти и парчета. Не бих нарекъл парчето моята история, но определено се касае за мен в някои редове.

А колко възможни края има тя? Откри ли?

Живеем в свят, в който вариантите за край за безбройни. Вярвам изцяло, че е пълно с измерения и версии на нас, вървящи по различни пътища.

Мракът ли е твоят начин да хванеш публиката за гърлото?

Не бих казал мрак. Мисля, че подносът от истина, такава каквато е, и искреността като маниер на писане е това, което публиката би оценила в артист като мен.

Как стана така, че се събрахте с Kashu за клипа на “Една история”?

Събра ни това, че сме млади, креативни и желаещи да се покажат. Kashu са супер! Свързаха се с мен и след добра комуникация установихме, че идеите им не са никак лоши и че бихме осъществили нещо, което се радвам, че създадохме заедно.


Здравейте, Kashu! Запознайте ни с вашата анимационна тайфа?

Здравейте! Ето ни и нас: Ива, Ники, Стели, Анди и Ина. Това са всички замесени в този проект. Ива -копирайтър, Стели и Ники – илюстратори, Анди – аниматор, и Ина (аз) – CEO. Dream team!

Как се вдъхновихте да направите клип на Секта?

Аз съм голям фен на Секта от години. Когато споделих на екипа, че ще работим заедно, всички се зарадваха много, тъй като и на тях им допада музиката му. Той ни даде пълна креативна свобода, което беше повече от хубаво!

Как се прави анимационен клип? Светнете ни за етапите?

Първият етап беше дълъг брейнсторминг процес. Секта ни изпрати лирикса на песента, а ние се събрахме, за да обсъдим идеите за видеото. Започнахме да мислим историята.

Предизвикателството тук беше, че трябваше да запазим историята на самата песен и да я изобразим с метафори.

Например имахме строфа, в която се пее:

Една история, която

вече е към края си –

край с неизречените казуси,

жалки човечета на ксанакси,

обикалящи между реалности,

които някак съвпадат си.

Тук решихме да направим сцена, в която показваме бебешка играчка, на която обаче има хапчета и инжекции. Така показахме метафората на началото и края едновременно в един кадър.

Друга строфа пък от песента изобразихме със сцена, подобна на емблематичната сцена от филма “Осмата миля”, където Секта гледа себе си в огледалото.

След като измислихме всички тези идеи, започнахме да работим по скиците на всички сцени от песента.

Следващият етап беше изготвяне на една сцена, за да можем да презентираме и обсъдим стила на видеото със Секта, както и да преценим дали стилистиката и усещането са правилни за проекта.

Продължихме с рисуването на всяка една от сцените за видеото, така наречения сториборд.

След това започнахме анимацията на видеото, следвайки сториборда.

Как подходихте, за да уловите меланхоличния, мрачен вайб на парчето?

Решихме още в началото, че цветовата палитра ще бъде по-тъмна, за да отрази вайба, но тя се свързваше много добре с концепциите. Историята започва с по-цветни сцени, а след това прогресивно става по-тъмна – намекваща за края.