Гергана Маргаритова започва кариерния си път в Schneider Electric преди 7 години като оператор в отдел “Производство”. В търсене на правилната посока на развитие се мести в отдел “Финанси” като младши оперативен счетоводител, а по-късно става финансов анализатор. В момента Гергана е финансов директор на Завод Пловдив и е нагледен пример за възможностите за развитие, които компанията дава.

Здравей, Гергана! Разкажи ни кога започна в Schneider и на каква длъжност?

В “Шнайдер” стартирах през лятото на 2013 г. на позиция монтажник в производството на фабриката. Дейността ми включваше ръчно асемблиране на компоненти за направата на миниатюрни автоматични прекъсвачи.

Какво беше първото ти впечатление, щом попадна в умната фабрика? Как ти се сториха атмосферата и колегите?

Хареса ми откритата и навременна комуникация в екипа. Всеки може свободно да споделя и предлага идеи. Това не само не се е променило във времето, но и се поощрява. Оценявам високо това, че компанията инвестира в технологии, обучение и развитие на хората и създава среда на равни и много по-привлекателни кариерни възможности. Всъщност, когато постъпих, фабриката все още нямаше smart factory сертификат. Това, че предприятието се разви толкова, е плод и на този подход, за който говоря.

През какви позиции премина, преди да станеш финансов директор на завода на Schneider в България?

След година и половина на позиция монтажник, кандидатствах по вътрешна обява за стажант в отдел “Логистика” по програма за внедряване на ново софтуерно решение, а няколко месеца по-късно кандидатствах по отворена позиция за младши счетоводител в отдел “Финанси и счетоводство”. Основно подпомагах дейността на отдела, а скоро след това започнах да надграждам уменията си с по-аналитични дейности. Това доведе до предложение за позицията на финансов анализатор, която заемах в рамките на 3 години. Тази позиция ме научи на безценни бизнес уроци и разшири уменията ми, които развивам и до днес. От началото на 2021 г. съм финансов директор на завода.

Какви качества развиха в теб различните позиции?

Нещото, което ме е карало винаги да вървя напред, е упоритостта и мотивацията за промяна. В динамичния свят, в който живеем, промяната е навсякъде около нас — различните позиции ме научиха да не се страхувам от нея и да я пречупя през своята призма, така че да мога да извлека най-много ползи за мен, екипа ми и бизнеса като цяло. Научих се да излизам от зоната си на комфорт — може би от чисто любопитство, — но това изигра голяма роля в изграждането ми като личност и като професионалист. Лидерството, умението да взимам решения, мисленето извън рамките дойдоха по естествен път — от динамиката на средата и кариерния път.

Фактът, че си била част от производствения процес, помага ли на работата ти като финансов директор и как?

Макар в нашето работно ежедневие на фокус да е дигитализацията и автоматизацията, най-важният ресурс в компанията остават хората. Уверена съм, че именно работата в екипа на производството ми помогна да разширя мирогледа си и да взимам по-реалистични ръководни решения в настоящата роля.

Кое отличава умната фабрика на Schneider от останалите и я прави уникална?

Високото технологично ниво в нашия завод е отличено сред останалите производства на компанията, т.е. сме единствената умна фабрика в Източна Европа и едва втората в Европа изобщо. Демонстрационната ни зала годишно се посещава от над 200 представители на бизнеса от България и околните страни и много наши млади таланти и преподаватели. За нас това означава много повече споделен опит и знания, непрекъснато развитие и нови възможности.

Как можем да станем част от семейството на Schneider България? ( NB: тук идеята е да се посочи стандартния адрес/начин за на кандидатстване за работа, НО и да насочим читателя към QR–кода, който ще сложим на страницата за бърза връзка с екипа на Шнайдер)

Ние сме много гъвкави при намирането на нови попълнения в екипите. В момента се разрастваме значително и разчитаме както на препоръки от колеги, така и на срещи с кандидати, които имат желание да развият себе си във високотехнологична и променяща се среда. Кандидатстването през кариерния ни имейл ([email protected]) е най-лесната стъпка, а срещите са в различен формат спрямо позицията, за която се кандидатства. Моят съвет е човек да не отлага намеренията си. Да маркираш открито себе си е първата крачка към успешен кариерен път.