Maina Vibes” e музикалната пулсация на тепетата. Тук ще ти разкажем за изпълнители, сцени и събития от музикалния ъндърграунд на града.

 

Музика в стил “Густо айляк”

Какво се случва, когато една музикална група е едновременно и от житницата, и от айлякчийницата на България?

Много просто — получава се банда, в която има много хляб и пълно густо. Получава се Le’Push! Тук ви срещаме с харизматичния им фронтмен — Иван Лазаров.

Здравей, Иване! Понеже сме на комикс територия, какви са твоите суперсили?

Здравейте! Готино разнообразие е да не започваш представяне с име и години. За „супер“ не съм сигурен, но „силите“ ми са експресивност, приземеност и разбира се — музиката.

Как и кога те откри музиката в тоя живот?

С музиката се откриваме взаимно всеки ден. Интересно, но детската градина изигра важна роля именно относно музиката за мен. Първото ми “изпълнение“ беше там, с цялата си душа изпях “Коладе, ладе“, а учителките прецениха, че мога да стана “нещо като певец“. Оттам започна всичко, а любовта към музиката оттогава само расте.

От малък свириш на гъдулка — кой е най-големият чалъм на гъдуларството?

Гъдуларството се случи против моята воля. От опит мога да споделя, че колкото и да опитваш, трудно можеш да счупиш или увредиш този инструмент. Чалъмите не ги научих, оказа се, че никой не използва гъдулки в рок музиката, но пък си остана сантиментална част от музикалния ми път.

Как е възможно в пловдивска банда да има точно нула майни?

А! Супер въпрос — добричлии се събират и вдъхновяват в Пловдив. Пловдивската сцена откри Le‘Push, даде ни мястото, подходящата публика, музата, няма как да не присъства като част от Le‘Push.

Разкажи ни за другите от Lе’Push!

Другият емблематичен и постоянен член на Le‘Push e добруджанският викинг Момчил Атанасов. Виждали сте го — “високото русо момче с брадата и китарата“. И неговата история минава през фолклорен инструмент, но далеч по-успешно от моя случай. От гайда Момчил минава към китара, а сега слуховете разказват, че свири и на бас.

В осми клас се запознах с Момчил, който тогава изглеждаше като част от The Beatles. Освен приятелството между нас, ни свърза и желанието да създаваме музика. Така се озовахме и заедно в АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив, давайки началото и на Le‘Push.

Какво значи Lе’Push?

Всъщност името не го измислихме ние, така ни нарекоха. Отидохме на едно от първите си участия все още без име на бандата. Трябваше да ни представят по някакъв начин и името Le‘Push си дойде естествено от наш приятел. Сякаш ни пасна, въпреки че въпросът за значението винаги ни затруднява.

Добре де, какво има в Пловдив, което го няма в Добрич?

“Капана”. Тепета. А и майните ги няма. За жалост, няма достатъчно поле за изяви в Добрич, въпреки че точно там получихме страхотна подготовка за по-нататъшното ни развитие. А и да знаете, добричлиите сме навсякъде.

Пеете от народни песни до реге. Има ли нещо общо между Джа и Дельо Хайдутин?

При нас са примесени много стилове, харесваме музика, хубава музика без ограничения. А колкото до въпроса — вероятно асоциацията със зелени гори и треви.

Как би определил стила на Lе’Push?

Поп/рок/реге, или както е модерно — fusion. С Момчил харесваме различни стилове музика, така се обогатяваме един друг, а Момо дори можем да кажем, че е нашият поп китарист с душа на метъл викинг.

Каква музика ви провокира да създавате Пловдив?

Густо айляк ни е любимият стил.

Имаш ли специално място в Майна Town, където те спохожда музикалното вдъхновение?

Ако трябва да избера място, би било Бунарджика. Ей така, да усетиш истинското значение на “айляк“. Иначе повече ме вдъхновяват преживявания, хора, случки, добри музиканти.

Разкажи ни за най-якия ви лайф?

Всички лайфове ни носят уникална енергия и заряд. Да излезеш на сцена и да представиш мислите, преживяванията си и емоциите си е незаменимо. Един от лайфовете, за който обичам да се сещам, е участието ни на Kapana Fest. Тогава бяхме в по-различен неакустичен формат, включи се и наш близък приятел и страхотен музикант — Илин Илински на кавал. Енергията беше жестока, хората пееха заедно с нас и всичко това в съчетание с чара на “Капана” беше супер зареждащо.

Кой е твоят музикален супергерой?

А в комиксите има ли само един супергерой? Ужасно много са, във всеки етап от живота ми съм имал различно музикално вдъхновение и музикант, от когото се уча. В момента сякаш най-силно влияние при мен има фънкът. Сигурно, защото свързвам фънка с щастие. Така че, вероятно отговорът ми ще се различава, ако ме питате по друго време на денонощието.