“Made in Maina Town“ е мястото, където ще ти напомняме, че майните, освен древни и вечни, са и доста креативни. 

Крайно време е да те светнем, че храмът на моторите се намира в Кючука, майна. Тук яките машини стават божествени. Ръмжащите красавци се превръщат в истински къстъм чудовища. Мда, правилно разбра. Там, където свършат Харли и Сузуки, започва Коко от Кючука. А той, не по-малко от моторите си, е истинска машина.

Nomad Custom Motorcycle

Здравей, Коко. Разкажи ни първо накратко какви чудеса правите в Nomad Custom?

Няма как да избягаме от клишето тук — ние сбъдваме мечти. Клише или не, истината е, че при нас идват хора, които искат да видят себе си, да изразят себе си по един различен начин. А ние даваме индивидуален образ на тяхната мечта, създаваме едно alter ego. Има си цяла една теория за това, ние просто я прилагаме в модерен вариант.

Каква е теорията?

Тя не е нова, не е и наша — казва се Теория на карнавала. Хората имат своята официална идентичност, живеят живота си, следват кариерите си, градят семейства, имат един публичен образ, който е титулярът, да го наречем. Но когато влязат в ботушите и сложат каската, и яхнат мотора си, те стават някой друг. Карнавалът от дълбока древност прави точно това — размества социалните слоеве, анулира законите и морала, дава на хората свободата да не бъдат конвенционалното си аз, а да станат някой друг зад маската. В модерен вариант в света на хората с мотори каската е маска.

И тук идва Nomad Custom?

И тук идва Nomad Custom. Ние правим всеки мотор огледало на човека върху него. Създаваме един мотоциклетен аватар. При нас два мотора не се повтарят, дори и не си приличат. Нали и хората са единствени, няма двама еднакви.

Какво всъщност може да се подобри в един чисто нов мотор, да кажем, Harley Davidson?

Моторът, дори и чисто нов, дори и Harley Davidson, е като бяло платно. Технологично е съвършен, разбира се, това са доказани брандове. Но и съвършенството може да се подобри:). Освен това един чисто нов мотор е еднакъв със стотиците други от серията. Ние го правим онзи единствен, ваш мотор, неповторим. Художниците рисуват по белите платна, ние създаваме механични произведения на изкуството от серийните модели.

Кое е най-изчанченото къстъм изпълнение, сътворено от теб и екипа?

Ами те всички са такива.

А как се вдъхнови да създадеш именно в “Кючук Париж” този уникален сервиз, където ZZ Top само биха си мечтали да снимат клип?

Разбира се, преди всичко въпросът си има практическа страна — транспортен достъп, пространство, отстояние от жилищни сгради — моторите са шумно удоволствие. Но връзката с “Кючук Париж” не е случайна — мотоциклетното хоби по традиция се свързва с работническите, полуиндустриални квартали, с гаражите, сервизите, „барабите“ с татуирани ръце, с бради и шестичка бира, рок музиката, свободата, неконформизма, бунта, субкултурата. Ако има друг квартал в Пловдив да отговаря на това описание, моля да ми кажете. Вие представяте ли си къстъм мотоциклетен сервиз до Новотела примерно?

Изумително е, че в сервиз за супер мощни мотори няма и капка масло по пода. Как се постига това, майна?

С моп, топла вода и препарат, майна☺. Не може да си перфекционист в работата си и да си мърляч. А мръсният мотор е наказуем грях.

Разкажи ни за традицията всеки „докоснат“ в Nomad Custom мотор да получава име?

То даже не е традиция. То идва естествено, нали ви казах, че всеки мотор излиза единствен и неповторим. Влиза ширпотреба, излиза поръчков. И си идва с името, като корабите.

Сподели някои по-колоритни имена!

Maverick, Valhalla, Rebirth, Irresistible, Taboo, Grasshopper… Много са.

Има ли жени сред клиентите ти? Те имат ли по-специфични желания за любимите си мотори?

Има. Ако въпросът ви подсказва дали искат модификации, които да правят моторите им по-дамски, отговорът е не. Това са жени, които са повече мъже от много мъже. И, не, нямам предвид, че са груби или неженствени. Точно обратното. Но са мъжки момичета.

Има ли в България изобщо къде да се карат мощните машини, които създаваш?

Има, разбира се. Мотокултурата печели все повече почитатели, хората откриват свободата и красотата, които дават мотоциклетите.

Бучат ли нощем мотори в главата ти?

Не бих казал. Обаче сънувам проекти. И се събуждам с готово решение, с готовия къстъм мотор в главата си.