Бира Култура

Това не е рубрика. Това е храм на божеството БИРА. Ако си смирен бирянин или пък жаден за просветление биропоклонник, твоето мястото е тук.

Нашият гайд Елица!

Ако си мислите, че бирата е просто хмел и малц, Елица ще ви разубеди за секунди! Тя е антрополог, университетски преподавател, изследовател и тотален бирен ентусиаст, който следи занаятчийската сцена не само с вкусовите си рецептори, но и с любопитството на един изследовател на културните процеси. А ние сме напълно спокойни, че ви оставяме в добри ръце. И небце.

Здравейте, приятели!

В този брой, на който ще се наслаждавате със студена бира в ръка на важни български празници – от Трети март, че чак до Великден и Деня на славянската писменост, – реших да ви поведа на пивко пътешествие из българските бирени вкусове. В последните години българските пивовари залагат не само на майсторството си, но и на местните съставки, за да създадат автентични вкусове със силен български характер. От билки и подправки, до Lactobacillus bulgaricus, родните крафт пивовари показват, че бирата може да бъде разказ за местния вкус, култура, история и тероар. Представям ви няколко производители, които превръщат местните продукти в изкуство в бутилка.

“В Древен Египет на строителите на Великите пирамиди се е плащало с бира.”

След пенлив студентски живот в немския регион Франкония, прочут с богатата си бирена култура, Борислав се връща в България през 2007 година. Той й съпругата му решават да посеят духа на независимите немски занаятчии на родна почва. Така се ражда пивоварна Hills. Те вярват, че занаятчийската бира е не просто напитка, а преживяване и връзка. А също, че животът е твърде кратък, за да се пие евтина масова бира.

MOMA е тяхното родно творение. Това пиво е създадено изцяло с български съставки, в това число и лимец – зърно, което е било широко използвано за приготвянето на хляб. Резултатът е бира с кръшна снага и жизнерадостен нрав. МOMA може да бъде толкова многолика, колкото са пъстри и народните носии, характерни за различните краища на България.

“Да отпиеш България: Занаятчийски бири с вкус на традиция.”

Tрима и двама

“Трима и двама“ е малка крафт пивоварна от Сливен. При “Трима и двама“ няма шест-пет. След известен експериментаторски период на домашно пивоварство, инсталацията им започва да бълбука през 2017 година. Предлагат разнообразни еликсири – “Като се почне от светли пивки ейлове, минем през плътни вкусни стаутове и ароматни ИПИ, та чак до свежи киселочи“.

“Всяка година в света се изпиват 50 милиарда. галона бира.”

Янка Гозе е бирата на “Трима и Двама”, вдъхновена от българската традиция. Макар рожба на немския стил Gose (леко кисели, леко солени бири) Янка носи нещо типично българско и регионално сливенско – самардалата. “Като се има предвид, че самардалата е вид чесън – твърдят пивоварите, – “Янка Гозе“ предпазва от вампири, демони, зли очи и негативна енергия!” А вие, необезпокоявани от всяко зло, се насладете на тази пивка, свежа и утоляваща жаждата бира с не много високо съдържание на алкохол – 4,2%!