Достъпната фестивална среда

А вие взехте ли своята доза Plovdiv Stage Park през изминалата година?

Дори няколко часа, пропити с културни срещи, парти и айляк, ще ви накарат, убедени сме, да се върнете в любимата фестивална зона на майните за 2023. Какво ни очаква през 2024 ще разберем от екипa зад Plovdiv Stage Park. Представяме ви Стефан, Тихомира и Гергана!

Здравей, Стефане! Как се роди идеята за Plovdiv Stage Park?

С. Идеята за Plovdiv Stage Park се роди при подготовката на кандидатурата на Пловдив за ЕСК през 2014 г. Визията на Plovdiv Stage Park е водена от идеята за голяма фестивална зона на открито, която да обедини и да даде възможност на гостуващи фестивали и събития от страната и чужбина, които да създадат културно съдържание в нашия град. Изначалната локация, към която се бяхме насочили, бяха помпените станции на река Марица зад Гребния канал, но с времето подножието на Младежкия хълм се превърна в естественото продължение на 10-годишното развитие на тази фестивална зона.

Трудно ли се реализира една такава идея?

С. Не. Нужни са действия и комбинативност. 

Каква част заема Plovdiv Stage Park в мрежата от проекти на вашия екип?

С. Plovdiv Stage Park има обединяваща роля и е основна зона на различни проекти, развиващи културата в Пловдив.

Здравей, Тита! Към какво се стремиш, изготвяйки програмата на Plovdiv Stage Park?

Т. Първоначалната идея за програмата на Plovdiv Stage Park е да предоставя разнообразие от съдържание от музикални изяви, концептуални уикенди, творчески базари, литературни соарета, детски представления и концерти до улично изкуство, изложения и форуми. През изминалия сезон не сме се ограничавали и успяхме да създадем и да бъдем домакини на страхотни събития, а през 2024 ще разгърнем още повече възможностите на парка. Основното, към което се стремя, е да е забавно както за възрастни, така и за деца.

Какво се случва в Plovdiv Stage Park и никъде другаде в Пловдив?

Т. Случват се любимите фестивали на града на първо място. Plovdiv Stage Park е домакин на Plovdiv Vibes, Plovdiv Food Park Festival, Shake That Хълм и Plovdiv Beer Festival. “Академия за родители” беше изключително успешен формат, който ни гостува. За първи път в Пловдив се реализира при нас. Едно от последните ни събития също беше първенец в града, въпреки че е много популярно в други градове. Визирам Pop-up Market, в който интересни хора отвориха своите гардероби и селектираха дрехи и аксесоари, за да им дадат втори шанс. “Игрите на 90-те“ станаха любимци на малки и големи.

Кога си казваш, че едно ваше събитие е било яко?

Т. Когато хората ме намерят, за да ми кажат, че е било много яко. За радост и удовлетворение тази година ми се случваше често.

Здрасти, Гери! Кажи ни как вашият парк повлия на Пловдив и го промени през последната година?

Г. Това, което със сигурност се промени, е отношението към тази градска част като цяло. Облагородяването на хълма, това, че е оживен, както и съдържанието, което създаваме, определено привлича все повече пловдивчани и гости на града. Хората вече идват тук целенасочено, търсейки разнообразието и творческата обстановка, която паркът предоставя.

Какво обединява всички проекти на Творчески комплекс “Инкубатор“?

Г. Всички проекти на “Инкубатор” са обединени от идеята за достъпна културна среда, предоставянето на поле за изява на артисти и автори, които тепърва тръгват по своя творчески път. Това важи както за Plovdiv Stage Park, така и за всички събития и проекти, по които работим. Заложено е в концепцията на традиционните ни фестивали Shake That Хълм и Plovdiv Vibes, Plovdiv Food Park Festival и Plovdiv Beer Fest и е водещо в пътуващата ни “Мобилна творческа мрежа за култура и изкуство”, която обикаля малки населени места и периферни зони на Пловдив в последните две години. Вярваме, че постоянството и ентусиазмът, които влагаме в тази визия, успяват да доведат до положителна промяна и постигат своите цели.

Какво ново да очакваме от вашия екип през 2024-а?

Г. Очаквайте още по-богата културна програма и силни емоции, които ще си създадем заедно.

През 2024 г. очаквайте:

19.04 – 28.04

Plovdiv Vibes

30.04

Рожден ден! 1 година Plovdiv Stage Parк

30.05 – 02.06

Plovdiv Food Park Festival

30.08 – 01.09

Десетото юбилейно издание на Shake That Хълм

05.09 – 08.09

Plovdiv Beer Fest

Бар САМАР на колела – приказният дом на уличната храна!

Хапва ли ви се пълнен комат със сирене, трюфел и мармалад от червен лук?

Ще върнете ли един тикълник с мачкани картофи?

Имате ли апетит за запечен бахур с бавно готвен лук?

А какво се случва с небцето ви при споменаването на фалафели с мус от авокадо и кокосово мляко? 

Да, има такова място. Името му е Бар САМАР на колела. А менюто му директно праща въображението ви на екскурзия към приказни и жадувани места, времена и истории, разказани от топла и божествено вкусна храна.

Магията на кухнята им се състои в комбинацията между традиционното и новаторското. А сплотеният и сърцат екип зад начинанието Бар САМАР на колела умее да превръща храната в приключение. Точно затова барът на колела може да бъде видян на всевъзможни улични фестивали, както и в най-отдалечените и магични кътчета на България – от калдъръмите на Старинен Пловдив, през връх Бузлуджа, до родопското село Триград. Ще го познаете по уханието на подправки и бавно готвени вкусотии. Както и по опашката от усмихнати минувачи и странстващи туристи, дошли да нахранят пълния си комплект от сетива. 

А доказателство, че в Бар САМАР на колела уличната храна е наистина у дома си, е шампионската им титла от българското издание на European Street Food Awards – 2022.

Тикълник с мачкани картофи и сирена

Специално за читателите на “Майна Town” Бар САМАР на колела сподели една от шампионските си рецепти:

ПРОДУКТИ:

Картофи 1 кг / Краве сирене 200 г

Топено сирене 50 г / Пресен лук 2-3 стръка

Чубрица / Черен пипер / Сол

Фини кори за баница

Това ястие се приготвя на тикла, откъдето идва и името му. Тиклата е каменна плоча, която се използва, най-често в Родопите, за печене на месо, риба, тесто и други продукти.

И така… Картофите се обелват и сваряват. Намачкват се, така че да останат парченца, които да се усещат. Саламуреното сирене се натрошава и се добавя към тях. Пресният лук се накълцва и заедно с подправките се обърква с картофите. От така получената смес се сипва в центъра на най-горната кора ( около 250 г от сместа). Добавя се топено сирене и се загръща като пликче от две кори. Желателно е да се изпече веднага, за да не се овлажнят корите. На нагорещената тикла се запича до златистост и хрупкавост на корите.

Важно! Тиклата трябва да се загрява постоянно и да се пръска с мазнина!

Посетете магазинчето на Бар САМАР на колела и вземете приказно вкусна храна за вкъщи!

Срещу входа на Технически университет – филиал Пловдив, ул. “Цанко Дюстабанов“ 25


РЕКЛАМА: