Това не е рубрика. Това е храм на божеството БИРА. Ако си смирен бирянин или пък жаден за просветление биропоклонник, твоето мястото е тук!

Биротерапевтична зона

Нашият гайд Ева!

Бирата е една и Ева е нейният пророк. Ева е свежа, цветна и с екзотични нотки, досущ като крафт бира. Тя е съвременен бохем, обичащ живота и всички блага, които той предлага. Може да я срещнете по фестивали, партита и всякакви събития, свързани с пиене и танци. А също и в двата й магазина с марката БИРОТЕРАПИЯ, предлагащи над 400 вида бира, любими на всички майни. От този брой Ева ще бъде нашият гайд в света на хмела, малца и дрождите!

“Майни, днес ще говорим за крафт бири. Знаете ли по какво те приличат на бирите от супермаркета? По нищо. Крафт бирата е направена с по-подбрани съставки, с по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и съвсем друго усещане за бира.  Днес ще ви „налея“ три свежи, изстудени български крафт бири на трима джипси пивовари, изминали различен път, но водени от едно желание – да издигнат крафт бирената култура на друго ниво. Наздраве!”

Jolly Beard е съвсем нов бранд на две майни с весели бради и смели амбиции – Иван и Васко. Те започват да варят бира в домовете си, но след множество възхитителни отзиви решават да я споделят със света. Първата бира, която сваряват, е  American Wheat. Тя доста се отличава от популярния немски вайс, тъй като съдържа различни хмелове и дрожди. “Веселата брада“ е без филтрации и пастюризации, затова е толкова вкусна, свежа и прясна. Това е бира, която събира компания, прави хората щастливи и свършва мно-о-о-о-го бързо.

Pelta Brewing е джипси пивоварна и съществува от 2019 година. Неин двигател е Атанас Божков. Наско е истински мечтател с постигнати цели.  Започва с домашно пивоварство и през 2016 създава първата своя бира. През 2020 отваря Hopium Taproom – бар за ценители на крафт бирите в “Капана”. Съвсем скоро Наско получи сертификат към най-уважаваната в целия свят програма за оценяване и съдийстване  на бири  (BJCP), което е огромна стъпка за цялата крафт бирена сцена в България.

Идеята за Megamosh Brew идва на Камен Василев след десетина години домашно пивоварство. Той е вдъхновен да пресъздава вкусове от различни географски райони и исторически времена. Session India Pale Ale 1 е първата му авторска рецепта. Тя вече получи отзива “вълшебна“.  В тази бира чудесно са балансирани свежите тропически вкусове и аромати на IPA с достатъчно плътно тяло при сравнително по-ниско алкохолно съдържание, както си му е редът за Session. На Биротерапевтичната зона на фестивала Майна Town Weekend видях как тази бира накара хора, които не пият бира, да пропият!

Речник

Джипси пивовар: Модел за преминаване от домашно към търговско пивоварство. Казано иначе, договаряте се с микропивоварна да използвате нейното оборудване, заплащате за това и се вихрите с рецептата и идеята си.

American Wheat: Американска пшенична бира, която се приготвя със специална мая и хмелове.

Hazy pale ale: Мътен светък ейл

Session: По-слабоалкохолна форма на посочения стил бира

IPA: Индийски светъл ейл. По-силна бира, с по-високо алкохолно съдържание и повече хмел. Разказва се, че бирата е предназначена за английските колониални войски в Индия. Сварена е така, че да може да се запази по време на дългия път от Англия до Индия.

!!! Хмелът е отровен за домашните любимци, затова има специално създадена бира за кучета.

Страхотната вечер навън не е само това, което пълни чашата ти. Става дума за онова, което става между глътките. Разказаните истории и излетите тайни. Така че давай, вземи бира и се забавлявай!


РЕКЛАМА: