По-светло е, когато има добри примери. По-смислено е, когато ги споделяме помежду си. По-лесно е да направим нещо само за себе си. По-трудно – да запретнем ръкави за общото благо. 

За Пуфи и настръхванията

Майната Боян Тодоров–Пуфи е един от най-добрите български барабанисти.

Свирил е на големи родни и световни сцени, както и закачен на телфер на 15 метра височина в Амстердам. Изобщо около него никога не е скучно, още по-малко в тази история, в която е заобиколен от деца.

От няколко години Пуфи е учител по музика в Смолян. Все пак, ако планината не отива при майната, майната отива при планината.

А Пуфи съвсем не е обикновеният учител по музика. При него със звънеца за край на часа най-интересното тепърва започва! Пуфи събира децата и ги запалва по идеята да си направят стаичка за музика. Правят си я сами – от боядисването до декорацията. Започват със съвсем елементарна озвучителна система: “Два микрофона, но единият създаваше доста проблеми“ , споделя Пуфи.

Щом стаичката е готова, в нея се настанява нейно величество Музиката. С помощта на своя учител децата си избират песни, търсейки най-подходящите орнаментика, динамика и характер за вокалната им група. После започват ежедневни репетиции и хореографии, предшествани от магичното изречение: “Хайде, отиваме в музикалната стая!“ А щом момчетата разбират, че Пуфи е барабанист, и хоп – ражда се и ударна група.

Пуфи щедро раздава времето и уменията си на „лапетата“ , както свойски ги нарича. Онова, което получава насреща, се изчерпва с думата “удоволствие“.  И за да е удоволствието пълно, Пуфи пише проект, кандидатства и е одобрен от МОН. С отпуснатите средства ъпгрейдва музикалната стаичка на децата със супер професионална озвучителна система. И, разбира се, с барабани, по които децата са луди.

Първо настръхване

То се случва при едно от първите участия на групата. Пуфи и учениците организират благотворителен концерт за едно от децата, нуждаещо се от скъпо лечение. Учениците събират пари и изпращат приятелчето си в чужбина. “Просто, като говоря, настръхвам“ , споделя Пуфи, а после замълчва за кратко.

Второто настръхване

Мястото е смолянското село Фатово. В местния дом за възрастни хора за пръв път се провежда концерт. Детски коледен концерт. “С пълно щастие и веселие се качихме на буса и тръгнахме за селото“, разказва Пуфи. „Тогава тези деца ме направиха най-щастливият човек, защото показаха любовта си към възрастните хора. И когато възрастните хора се насълзиха, че някой ги поздравява, защото може би не идват много често да ги поздравяват, аз лично се разтопих. И си казах: “Дай Боже и на мен това да ми се случи – да доживея до тази възраст и някой да ме поздрави с песен“.

Днес Пуфи вече е окрилен от нова идея. Амбициран е, с помощта на община Смолян, да наеме помещение. В него учителят ще направи база с всевъзможни музикални инструменти, за да могат децата да опознаят отблизо всеки един от тях. „Защото всяко дете ще е щастливо да докосне музикален инструмент, а не само да го гледа на снимка“.

Ние от Майна Town много се кефим на Пуфи. Благодарим му за всичко, което прави с децата, и му пожелаваме му успех.

Шарена задруга

Нямаме търпение да споделим с вас мечтата Шарена задруга – вдъхновяващ пример за възраждане на традиции в едно колкото красиво, толкова и позабравено планинско селце.

Съкровището

“Влизайки и разглеждайки, установихме, че сме намерили едно истинско съкровище.“ Думите са на Росица Мутафчиева. Един ден тя и дъщеря й обикалят с моторите си (да, правилно прочетохте) живописния Троянски Балкан. Озовават се в красивото селце Голяма Желязна, сгушено край язовир Сопот.  А в селото се натъкват на „съкровището“ –  изоставената сграда на старото училище. Така се ражда споделената мечта Шарена задруга. Останалото е история и заразителен стремеж към възраждането на автентичния български дух.

Кулинарното училище

От 2021-а сплотеният екип на Шарена задруга се е заел с мисията да реставрира сградата на селското школо, превръщайки я в реномирано кулинарно училище. В него ще се изучава българска регионална кухня, сладкарство, пекарство, френска кухня и ще се провеждат майсторски кулинарни класове. Нещо повече – продуктите, с които световно доказаните майстори кулинари ще провеждат своето обучение,  ще се отглеждат на територията на самото училище. А в духа на троянските традиции в сградата ще има и ракиджийница, където учениците ще бъдат посветени в академичните тайни на свещеното питие.  Бъдещото кулинарно училище в Голяма Желязна ще е под шапката на едно от най-старите кулинарни училища в Европа Ferrandi Paris и заедно с професионалния сертификат ще предлага Ferrandi диплома за майстор готвачи. 

Шарената фабрика

За щастие кроежите на Шарена задруга не свършват дотук. Те са напът да възродят село Голяма Желязна, както и целия Троянски край, като център на занаятите. Това ще се случи в старата фурна на селото. Тя ще бъде върната към нов живот като занаятчийско училище „Шарената фабрика“. В него ще се работи с дърво, керамика и текстил.

И всичко това след една разходка с мотори. Щом е тъй, разхождайте се с мотори, хора!

Вдъхновяващият проект на Шарена задруга е подкрепен от община Троян, както и от жителите на Голяма Желязна. В момента те започват най сложната част на начинанието си – реконструкция на сградите и организиране на кампуса за нуждите на бъдещото училище.  Проектът трябва да бъде завършен 2025 и ние сме убедени в успешния край на това вдъхновяващо начинание.

Да подкрепим Шарена задруга и тяхната фъндинг кампания ТУК!

 


РЕКЛАМА: