ЗЕЛЕНО МАЙНА е нашата еко стая. Тук ще ехтят гласовете и делата на всички сърцати и изобретателни природозащитници, както и на тези, чиято мисия е здравословният живот и осъзнатото гражданско общество.

Местоправене

Не, това не е дума, измислена от Георги Господинов, а превод на социалния феномен плейсмейкинг.

  •  Да трансформираш покрива на подземен паркинг в спортна площадка, изрисувана с графити.
  • Да приспособиш класна стая на открито в местното училище.
  • Да облагородиш парк, превърнат в паркинг за коли, и да го върнеш отново на хората.

Това са съществуващи примери за реализиран плейсмейкинг в България. С други думи, плейсмейкинг е да претворяваш общите пространства, в които живееш, по готин и функционален начин.

Нашите приятели от БГ Бъди активен имат зад гърба си над 50 плейсмейкинг проекта из цялата страна, в които са ангажирали 4800 доброволци. Те ни учат, че за разлика от “традиционния“ дизайн на пространство, фокусът при местоправенето е върху функционалността, която насърчава жителите да използват мястото по-активно за различни дейности – срещи и разговори, разходки, игри и т.н. Процесът обикновено започва от “тласък”, предизвикан от проблем, с който общността се сблъсква и иска да реши. След това идва най-якото – споделената креативност и усилия на единомишленици. А крайният резултат има минимум два огромни позитива – функциониращо аутдор пространство и по-добро разбиране между гражданите.

Плейсмейкинг в Майна Town

В рамките на Майна Town Weekend БГ Бъди активен поставиха едно Parkly в откритото пространство в Братската могила и то се превърна в уютен дом за екологичните дискусии на фестивала. Това автоматично вдъхнови жителите на квартала и ги въоръжи с идеи как да използват най-функционално пространството за общуване, срещи и социални взаимодействия.

РЕЧНИК:

Parkly – сглобяема мебел за открити площи, чиято цел е да ги превърне във функционални пространства.

ВНИМАНИЕ, ШИШЕЯД!

Шишеядът е още една креативна идея, реализирана от БГ Бъди активен. Представлява инсталация на огромна бутилка, поглъщаща по-малките си пластмасови събратя. Шишеядът е част от кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“ и има за цел да насочи вниманието на хората към нуждата от разделно изхвърляне, както и да улесни рециклирането на бутилки до 3 литра. Можете да го видите на много от водещите фестивали в страната и с кеф да му направите забивка с бутилка от минерална вода. Преди това изкарайте въздуха от бутилката и я смачкайте, за да не заема място. С това може да уплътните няколко забавни минути. Но внимавайте да не го види детето ви! Малчуганите са луди по шишеяди и ще трябва да прекарате минимум половин час край някой такъв.

Подаръци ще има за всички от сърце… но и с кауза!

Рада Бонева е блогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep. Тя е любител и пазител на природата и се интересува от възможностите да живее в синхрон с нея. Рада е още автор на подкаста “Радини вълнения“, както и носител на две поредни награди за зелена журналистика от Сдружение “Зелени Балкани“.

Отдадена на борбата с отпадъците, разхищението на храна и свръхпотреблението, Рада ни сподели своите ценни идеи за коледни подаръци. Бъди като Рада!

НАПРАВИ СИ СПИСЪК

За да избегнеш дублиране на подаръци или пък нещо, от което нямаш нужда, направи си списък! Накрая пак ще бъдеш изненадан, защото няма да знаеш кое откъде ще дойде!

ОСИНОВИ ЖИВОТНО

За рождения си ден тази година аз “осинових” белошипа ветрушка – чрез дарение на мое име, което осигурява прехраната за половин година на тази защитена птица, – в Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани”.

ПОДАРЪЦИ С КАУЗА

Подари продукт, изработен от сираци или хора с интелектуални затруднения. Украшения за елхата; шалове и терлици, плетени от баби; кукли, направени от дечица със здравословни проблеми… Подшушвам ти да надникнеш в ДарПазар. 😉

ПЪДПЪДЪК ДЕЙЛИ!

“Обичаме си природата, но не я познаваме…“

Тези думи на Александър Петров ни впечатлиха. А те тежат два пъти повече, казани от дипломиран еколог. За онези от вас, на които им трепва нещичко, щом чуят “опазване на природата“ и “изчезващи животински видове“, имаме добра новина. И тя е “ПЪДПЪДЪК ДЕЙЛИ“!

“Пъдпъдък дейли“ е влог, посветен на българската природа. А Александър Петров е мозъкът и едното крило на Пъдпъдъка, бидейки негов сценарист. Другото крило е операторът Емил Йорданов.

Влогът им вече събра хиляди фенове с готини теми като “Тропически пеперуди“ и Резерват “Червената стена“. Желанието на Александър е чрез филмите си да изгради мост между природните науки и обществото. “Щяха ли да се изсичат горите, ако хората знаеха колко опасно е това?“ е риторичният въпрос на Александър към обществото. Мечтите му са свързани с научнопопулярни филми за красиви видове с екзотични имена като родопския силивряк например.

МАЙНА, ГЛЕДАЙ СИ КОСТЕНУРКАТА!

“Гледай си костенурката“ е друг проект на Александър Петров, свързан с два вида инвазивни костенурки, срещащи се в река Марица – червенобуза и жълтобуза. Хората, които не искат повече да си гледат домашната костенурка, решават да я върнат във водата, мислейки й доброто. С това обаче започват проблемите, защото най-често тези костенурки са агресивни и прогонват обикновената блатна костенурка. Те са по- големи от нея, печелят конкуренцията за храна и за места за снасяне на яйцата и с това нарушават естествения ред в екосистемата.

Александър вярва, че изтребването на тези костенурки не е решение. Той планира организирането на експедиции с каяци или канута, за да се достигнат местата, на които има инвазивни костенурки, те да бъдат уловени и преместени в Природонаучния музей в Пловдив. Включете се в тях! И разбира се, гледайте си костенурката!


РЕКЛАМА: