Изкуството е на свобода в “бункера”

Вътре винаги е прохладно, без телефонен сигнал. През 90-те тук се помещава клуб Bonkers, който е сред първите сцени за алтернативна музика в България. В началото на милениума, “бункера” запада и се превръща в буренясало обиталище на бездомници.

Добре дошли в ReBonkers! Това е най-голямата сцена за съвременно изкуство във Варна!

Тя съществува от по-малко от 2 години, но вече е подслонила над 100 събития с участие на 342-ма артисти от Варна, България и света. Но нямаше да я имаме без сдружение “Таляна“! През 2017 г. тази варненска организация се заема с облагородяването на “бункера“. В резултат на техните действия той живее своя втори, трети или десети… – едно е сигурно – своя нов живот, с ново име и нова самоличност – ReBonkers.

Пространството се отличава с необичайна архитектура и акустика – тунеловидно обло каменно здание с естествен зелен покрив. Тази година сградата навършва 200 години и всъщност е най-старата напълно запазена сграда във Варна. В далечната 1823-та каменната постройка е изградена от османските власти като склад за барут. Мнозина го наричат “бункера”, но правилният термин за тази сграда е “барутен погреб”.

А щастливият парадокс е, че в бункера изкуството е на свобода. В ReBonkers то диша и живее. Сами можете да се убедите от програмата на сайта www.rebonkers.com.

Ние тук споделяме само някои от основните акценти:

През месец юли (04.07- 27.07) ще се проведе третото издание на форума Тропикът на Рака. Фокусът е върху ролята на изкуството в дискутирането на новите технологии, морали и ценности. Тазгодишното издание е по идея на визуалния артист Димитър Солаков и ще представи проекта “ДОМ 2124” – постапокалиптична визия на домовете ни след един век. Специален гост в проекта е украинският артист Жана Кадирова.

През втория уикенд на август на гости на ReBonkers идват студио “Форматик“, които ще представят изчерпателен архив на рейв културата в страната, подобаващо придружен от петъчен музикален следобед в двора на ReBonkers.

В средата на август в пространството ще се настанят кинетичните скулптури на Мартиан Табаков – визуален артист, музикант и скулптор от младото поколение на българската сцена. Неговите пластики са интерактивни и възпроизвеждат звук, когато бъдат докоснати, предоставяйки инструменти за симфония на посетителите.

Посетете и вие бункера, за да станете част от случващото се там!

Защото това, което се случва в ReBonkers, остава в ReBonkers.