Скъпи меломайни, завъртаме плочата, поставяме иглата… Започва MyVinyl.

Тук айлякът е само привиден, защото…

Всичко е в движение! Нищо не се намира в покой, всичко вибрира. Енергията и материята са само проявления на вибрации с различна честота. А музиката е онази могъща вибрация, за която Шопенхауер твърди, че е тъй завладяваща, понеже е проводник на самата човешка воля. Тя не обяснява човешките чувства и емоции, а ги съдържа. И точно защото музиката е необяснима на рационално ниво, тук няма да я анализираме, а ще ви я представим.

Любимата ви музика на нови грамофонни плочи

Продължаваме музикалното пътешествие из обширния каталог на MyVinyl. Днес ви потапяме в епиката на кино музиката, финеса на джаза и трaйбъл откровенията на африканския хип-хоп. Маестро MyVinyl, музика!

 

Ludwig Gоransson – Oppenheimer (2023)

Повече от 100 години ни делят от времето, когато за първи път на прожекция е била изсвирена музика, за да заглуши неприятния звук на шумните филмови прожектори. Да чуете за даден soundtrack, че е „най-добрият за всички времена“, е ежегодно събитие, чакащо следващия кандидат. Ludwig Göransson надали е търсил точно това призвание, пишейки музиката за Oppenheimer, но е нацелил нещо много по-ценно – с присъствието, с което звучи Fission (и не само), се запознаваме ефективно с още един главен герой, изскачащ от сенките, изправяйки се пред лицето ви, и затихващ в

безкрайната реверберация на сцената.

Факт: Can You Hear The Music сменя темпото 21 пъти в рамките на 1 минута и 50 секунди.

Ahmad Jamal – The Awakening (1970)

Годината е 1970-а, а в Plaza Sound Studios получават заявка от Impulse

Records за 2 дена студийно време. Имената на вписаните музиканти: Ahmad Jamal – пиано, Jamil Nasser – бас, и Frank Gant – барабани. По-късно именуваното трио – The Ahmad Jamal Trio – открива сесията с Dolphin Dance, записана 5 години по-рано от Herbie Hancock, който от своя страна цитира Shiny Stockings (1958) на Count Basie като основно вдъхновение. Натискаме Fast-Forward копчето и питаме Jamal след концерт в Darmstadt (2005) как приема семплирането на този албум и като цяло на творчеството му в съвременната музика, на което той отговаря скромно и непринудено: „Нямам време да слушам дори собствената си музика, камо ли чуждата интерпретация на моята…“.

Nneka – Victim Of Truth (2005)

Ако харесвате The Miseducation Of Lauryn Hill, шансовете да усетите вдъхновението и от Fela Kuti, Bob Marley и Mos Def там някъде, в микса на Nneka Egbuna, са големи. Дебютният албум Victim Of Truth на родената в Нигерия Nneka носи белезите на гореспоменатите и не търси начини да смеси стиловете, формирали певицата рапърка – прави го с увереност и без колебание. In the darkness I listen 2 the melody that life plays – открива Stand Strong непосредствено след интрото, а албумът завършва с: I had a conversation yesterday about the reason for our existence*, в Your Request – искрена, лирична със запомнящ се глас и послание.

*Вчера имах разговор относно причината за нашето съществуване (англ.)

Насладете се на аналоговия звук!

Открийте MyVinyl в “Капана”, ул. “Златарска” 22, Пловдив, или на my-vinyl.com!


РЕКЛАМА: