Запознай се с Хамбургера, който рециклира

Hamburger Recycling е един от партньорите на Re:Bazaar, те са компания, която познава процеса по рециклиране отвътре и отдадено работи в сферата от десетилетия. Затова много се зарадвахме, когато те се включиха като едни от първите партньори на събитието.

От опаковка за подаръци до вестници, списания и бърз принт на документи в офиса — хартията е изключителен материал, който може да се трансформира в почти всичко. Все още виждаме твоя невярващ поглед! Хайде, спомни си за малките столчета Hamburger Recycling от мукава по време на Re: Bazaar. Да, дори мебели могат да се правят от хартия!

За съжаление именно разнообразните приложения на този материал са и източник на сериозни проблеми. Има нужда от повече и повече хартия. Индустрията за производство използва значителна част от цялата дървесина, добита в световен мащаб, което може да има опустошителни последици за световните гори и климата.

Тук идват на помощ компании като Hamburger Recycling, която играе решаваща роля в насърчаването на кръгова икономика чрез ефективно рециклиране на хартия и превръщането й в нови продукти. За щастие в случая преработването е възможно и ние самите  можем да помогнем чрез стриктно събиране, сортиране и обработка на хартиени отпадъци, което допринася за намаляването на отпадъците и опазване на природните ресурси.

Ето как го правят нашите хора от Hamburger Recycling:

Събиране

Процесът включва всичко – от вестници и списания до офис хартия и картонени кутии.

Сортиране

След като хартията бъде събрана, тя се отправя към съоръжения за рециклиране, където се разделя по тип и качество. Например картонът и офис хартията се третират по различен начин.

Почистване

След сортирането, хартията преминава през щателно почистване, за да се премахнат примеси като скоби, лепило, пластмаса и други нехартиени материали.

Балиране

Хартията се пресова във вид на бали, за да се намали обемът и да се улесни транспортирането.

Приготвяне на хартиената каша

Хартията се накисва в големи резервоари с вода и се обработва в машини, наречени пулпери. Те я раздробяват до формирането на хартиена каша.

Деинкинг

Процесът на деинкинг включва отстраняването на мастила от хартиената каша.

Белене и допълнителна обработка

След деинкинга хартиената каша може да се бели и допълнително обработва, за да се подобрят нейните свойства за специфични приложения.

Формиране на хартиената маса

Очистената и обелена целулоза се смесва с вода и формира хартиената маса.

Сушене и завършване

Хартиената маса се излива върху големи машини, които равномерно разпределят целулозните влакна във формата на хартия. След това листовете се пресоват и сушат, за да се отстрани излишната вода. Накрая хартията преминава през валци за гладене, които й придават крайния вид и текстура.

Навиване и нарязване

Готовата хартия се навива на големи ролки или се нарязва на листове според нуждите на клиентите. Тези нови хартиени продукти са готови да започнат нов живот – може би дори в твоя офис или дом.

Voilà! Колко е хубаво да знаеш, че усилията ти да събираш разделно и да избираш продукти от рециклирана хартия имат смисъл, нали?


РЕКЛАМА: