Графити с кауза

8 доказани художници изнасят изкуството от галериите и музеите и го разпространяват сред младите

 

Усмихнати фасади, одухотворени класни стаи и стени от въображение.

Това е проектът Великият стенопис на България. Но и много повече! Той е многопластово и цветно начинание, включващо стенописи по фасадите и вътрешните пространства в редица училища,  но също така и лекции под формата на дискусия с ученици, родители и учители. Целта е да се провокира интерес към изкуството сред подрастващите, но и сред порасналите вече.

“Нека подобрим средата, в която нашите деца израстват!“ – амбицирани са създателите на Великият стенопис на България, чиято основна мисия е да култивират у подрастващите любов и уважение към изкуството.

Но позитивите не спират дотук. Най-хубавото е, че този проект ще открие за света новите графитъри, новите магьосници със спрейове, които на свой ред ще одухотворяват стени и фасади. А целта на Великият стенопис на България е да ги поощри да го правят именно тук, в България.

“В процеса на рисуване ще бъдат въвличани деца и младежи от съответните училища, които имат афинитет към това изкуство, като така ще получат възможност да оставят част от себе си чрез стенописа там, където са израснали – споделят организаторите. – Този способ би създал положителна емоционална връзка между ученик и училище и може да даде шанс на децата от ранна детска възраст да култивират любов и уважение към изкуството като средство за развиване на по-фини качества и стремежи у тях.“

Великият стенопис на България е проект на фондация Fine Graff Art. Неин основател е графити артистът Станислав Трифонов – Насимо, който няма нужда от представяне, тъй като е влял пулс на не една и две фасади, които ежедневно спират дъха ни. Зад проекта застават още 7 художници, професионалисти в своята област, доказани на световно ниво. Вижте имената им на сайта на проекта!

Подкрепете графитите с кауза!

Фондация Fine Graff Art подпомага проекта Великият стенопис на България по няколко начина. Първият е чрез дарения, получени от продажбата на лимитирани репродукции през сайта на www.finegraffart.com. Всички приходи от продажбите на репродукциите се използват за реализирането на проектите. Освен че са лимитирани, репродукциите идват лично подпечатани и подписани от художниците и със сертификат за автентичност, а каузата, към която да бъдат насочени средствата, се избира от самия дарител.

Вторият начин за набиране на средства е чрез преки дарения, като основните дарители, независимо бизнеси или частни лица, ще бъдат упоменати в сайта на фондацията и във всички социални мрежи, ще получат гласност чрез медиите и ще бъдат отбелязани с табела на дарител върху самия стенопис в знак на обществена благодарност.