Оказва се понякога, че не всичко, на което са ни учили като малки или пък наши приятели са твърдели, е истина. В тази статия Аптеки “Запад” ще разбият на пух и прах някои от най-популярните митове, свързани с твоето здраве през летния сезон. Все пак е важно да прекараме отпуската в топ форма и без да се налага да спим на закачалката!

Летни легенди – митове, в които е време да спреш да вярваш

Не можеш да изгориш в облачен ден

Дори и да не виждаш слънцето, ултравиолетовите лъчи пак ще пробият през облачната покривка. Някои от най-лошите слънчеви изгаряния се получават в облачни дни, именно когато хората се чувстват достатъчно комфортно, за да прекарат целия ден на плажа. Най-добрият начин да защитиш кожата си е да нанасяш слънцезащита и да сведеш до минимум времето си на открито в пиковите часове.

По-висок SPF фактор означава по-добра защита

По-високият SPF не те прави супергерой под слънчевите лъчи. Слънцезащитният фактор се отнася до количеството слънчеви лъчи, филтрирани от слънцезащитния крем. Например има значителна разлика между SPF 15, който филтрира 93% от лъчите и SPF 50, който филтрира около 98%. Важно е да избереш широкоспектърен слънцезащитен крем, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Но за да е наистина ефективен, го нанасяй отново на всеки два часа, както и след плуване.

Пиенето на джин с тоник ще държи комарите надалеч

За съжаление на всички любители на това питие, твърдението не е вярно. Но откъде всъщност произлиза този мит? Основна съставка в тонизиращата вода е хининът. Извличан от кората на хининово дърво, той е бил идентифициран като средство за лечение на малария. В днешно време количеството хинин в тоника е изключително малко, затова e най-добре да разчиташ на класическите репеленти, за да се справиш с досадните кръвопийци.

Всяка напитка може да те хидратира

Не подценявай водата! Един коктейл или една леденостудена бира наистина може да ти се струват като супер идея за утоляване на жаждата, но истината е, че това не е точно така. Напитките с високо съдържание на захар, кофеин, както и алкохолът всъщност допълнително те дехидратират.

Колкото повече мирише на хлор, толкова по-добре

Силната миризма на хлор не означава, че има твърде много хлор в басейна. Вместо това предполага наличието на хлорамини, които се образуват, когато хлорът реагира със замърсители, намалявайки дезинфекционния капацитет на басейна. Един добре поддържан басейн с подходящи нива на свободен хлор трябва да има малко или никаква миризма. За да намалиш риска от инфекции, винаги взимай душ преди и след плуване.

Климатикът може да те разболее

Настинките се причиняват от вируси. Няма конкретни доказателства, че излагането на студ само по себе си може да причини настинка. Но климатикът може да намали влагата в горните дихателни пътища, от което да почувстваш драскане в гърлото. Освен това лошо поддържаният климатик може да бъде благоприятна среда за развитието на мухъл или плесен, а това води до симптоми като кихане, кашляне и хрема, така че не забравяй да почистваш филтрите на климатиците.

След хранене изчакай 30 минути, преди да плуваш

Много хора вярват, че плуването след хранене може да причини спазми. Вярно е, че храносмилането изтегля малко кръв, за да подпомогне разграждането и транспортирането на храната. Но това не е достатъчно, за да накара ръцете или краката да функционират по-слабо, отколкото биха го направили час или два след хранене. Разбира се, ако ядеш тежка и мазна храна и се опиташ да бъдеш активен, няма да се чувстваш особено добре, независимо дали си във водата или не.

Слънчевите очила са само моден аксесоар

Слънчевите очила предпазват очите от излагане на вредните ултравиолетови лъчи, като по този начин могат да предотвратят увреждането на очите в дългосрочен план. Важно е, когато ги избираш, те да имат пълна UV защита – UV400.


РЕКЛАМА: