А сега ще надзърнем в магическия свят на Синеленд – новата звезда на киносалоните в София, която преобръща представите за кино изживяването. Имаме удоволствието да разговаряме със създателите на този уникален проект и сме нетърпеливи да научим тайните зад успеха им.

Седмото кино на седмото изкуство

Заредете се с пуканки и се подгответе за едно нестандартно и забавно кино приключение!

 

Името

Откъде дойде името Синеленд? Има ли някаква забавна история зад него?

За нас направата на киносалони е една мечта и всяко следващо кино, което правим, е с нещо повече от предишното. Синеленд България мол е нашето седмо кино. Ние не искаме да правим нещата по калъп, а да експериментираме с всичко. Страхотен звук, комфортни кожени кресла, кристална картина, даже първите ни редове са направо с лежанки за по-добра гледаемост. Правим го за себе си, ако на нас не ни харесва, значи не работи и го променяме до достигане на максимално изживяване.

Избрахме името, защото искаме хората, които идват при нас, да влязат в един друг свят, друга “земя” – Земя на киното. Свят, в който, като се потопиш, и да не искаш да излезеш.

Киносалони vs Стрийминг

Как се справяте с конкуренцията от стрийминг платформите и домашните кинотеатри? Трудно ли е да поддържате вълшебството на киното живо?

Сравнението, което правим между киното и стрийминга, е все едно вкъщи да си приготвите ястие и да отидете в първокласен ресторант и да ви приготвят същото ястие, но с професионален подход, да го консумирате с приятна компания, в обкръжението на други непознати. Киното е социално развлечение, докато стриймингът е от рода на домашните забавления. Мащабите на киното са очевидни. Ние “сервираме” продукта (филм) на зрителя по несравним начин – заобиколени сте от други хора, които също като вас преживяват емоции, а човешките емоции са силно заразни и това катализира начина на преживяване на екранната история; дори и най-малките киносалони имат десетки пъти по-голям екран от телевизора в хола – това дава съвсем друг мащаб; не на последно място по важност е озвучаването – в киното можем да си позволим да разгърнем пълната звукова картина, докато вкъщи рискувате сериозна свада със съседите ви, ако решите да се насладите на пълната звукова картина.

Бъдещето на киносалоните

С удобствата и специалното отношение, които предлага Синеленд, как виждате бъдещето на киносалоните?

Киното се развива, откакто е изобретено. На всеки няколко години се появява някаква новост. Първо е добавен звукът. След това се появява цвят. Измисля се широкоформатното кино. Настъпва ерата на стерео звука и опита за постигане на реализъм с въвеждането на Dolby Stereo формата. По-възрастните си спомнят легендарното кино “Сердика”, което в соца беше единственото Dolby Stereo кино. Хората чакаха с часове, за да се сдобият с мечтания билет. По-късно дойде цифровият звук – Dolby Digital/DTS и т.н. Това добави нова нотка на реализъм и динамика в звука в киното. Същевременно технологиите за ефекти напреднаха също и картината не изостана от новите звукови формати. В началото на 21 век започна и масовата дигитализация на киносалоните и се стигна до 2013 г., когато всички кина в България вече бяха цифрови. През 2008 г. се появи масовият показ на филми в 3D формат. В периода 2015-2020 г. технологиите напреднаха дотам, че започна да навлиза 4К резолюцията и лазерната прожекция. Когато лазерът беше впрегнат като светлоизточник в кинотехниката, вече говорим за нови стандарти – и като осветеност, и като контраст, и като цветопредаване. Оттук се откриват нови възможности за HDR (high dynamic range) прожекции. Още през 2012 г. Dolby стартира проект за триизмерно “потапящо” озвучаване, което всички производители прегърнаха и развиват. А по същото време беше показан и един от първите филми, който беше със скорост на прожекция от 48 кадъра в секунда, вместо 24, и така образът стана още по-реалистичен и жив.

Бъдещето се развива и по посока увеличаване в значителна степен на комфорта на зрителя, както и нови формати за приложение на големи екрани.


РЕКЛАМА: