Здрасти, майна! В първото издание на университетската ни рубрика “Аула-бала” те “светваме” за три много яки и интересни инициативи на три от топ университетите в България – Американския, ПУ Пловдив и Техническия университет. Няма ала-бала, това е “Аула-бала”!

Роботи и изкуствен интелект “превземат“ Технически университет – София, Филиал Пловдив

Създаване на: робот-металотърсач; индустриална ръка с части от 3D принтер; „умен“ баскетболен кош-робот, който усеща движението на топката и винаги я улавя.

С това ще се занимават този семестър студентите от Техническия в София и Пловдив.

Роботика и Изкуствен интелект са топ дисциплините на ТУ за 2024 г. А най-добри познания в тази област дават три специалности – Автоматика, Мехатроника, както и най-новата – Интелигентни системи и изкуствен интелект.

Преподавателите в ТУ прилагат най-модерните технологии, използвани за направата на автономни автомобили. “В нашия университет имаме свои разработки. Те са за автономно навигиране на роботи. Разработките ни са насочени и към присъствието на робот в човешка среда – да помага, но и да бъде безопасен за хората” – уточнява доц. Шакев от ТУ.

“За студентите е интересно да моделират поведението на автономни автомобили, които да не се сблъскват, да спазват правилата за движение, да избягват задръствания, да се състезават. Разработили са също и модел на дрон, който сам определя най-пряк път и височина, на която да лети, сам решава да използва ресурсите на полезния товар, например при пожар“ – коментира доц. Будакова.

Имаш готина бизнес идея, но ти липсва теоретична подготовка. В АУБ вече са помислили за теб!

Тук ентусиазирани студенти се учат от успешни предприемачи. Вече пет години акселераторът Elevate развива програма, в която млади иноватори като теб експериментират със създаването на успешен бизнес в сигурна среда. Без напрежението от провала в реалния пазар!

В началото всеки екип получава 2000 долара бюджет за валидиране на идеята. В края на програмата се състезават за инвестиция от 10 000 долара.

Голямо улеснение е, че програмата е структурирана по Lean Startup методология, която подготвя екипите да се адаптират бързо към пазара и клиентите.

Няма да си първият! 10 от най-младите работещи стартъпи в България са финалисти на Elevate: PossePay, Unboxd, BAV.bg, Hangout и други.

Програмата включва индивидуални срещи с ментори – успешни бизнес лидери в цял свят, – които разказват своите истории и предлагат експертизата си. Ето някои от тях:

съоснователя на първия еднорог Payhawk – Христо Борисов;

съоснователя на платформата за спортни събития Fite – Коста Йорданов;

съоснователя и CTO на Quantive – Радослав Георгиев;

предприемача и съосновател на Telerik – Светозар Георгиев.

В ПУ търсят най-добрия start-up!

За трети пореден сезон в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се провежда инициативата Start-up Academy. Съорганизатори са Офис за технологичен трансфер, Студентски съвет и Клуб на мениджъра.

Настоящето издание на Start-up Academy е под мотото: “Устойчиво бизнес развитие“.

То има две основни цели:

да изгради предприемаческа и иновационна култура в университета;

да развие у студентите умения за създаване на собствен бизнес.

В рамките на Start-up Academy вече бяха проведени три успешни събития за лично предприемачество, дигитален маркетинг и онлайн бизнес. В тях участие взеха  Васил Ралчев, основател на “Ина Есеншълс“, предприемачът Ангел Ранчински и Боян Москов, собственик на дигиталната агенция InteractiveOrb.

През 2024 г. серията от лекции продължава с надпреварата между start-up проекти. На 9 ноември ще е кулминацията на сезона, когато ще бъде избран най-добрият start-up проект на ПУ.

Ако предприемачеството, дигиталният бизнес или изкуственият интелект те интересуват, скачай с двата крака на едно от трите места!
Няма ала-бала. Това е Аула-бала!


РЕКЛАМА: