Аптеки Запад са верига аптеки в Maina Town и областта с над 20-годишна история. Те имат за цел да те отведат на едно интересно пътешествие зад щанда на аптеката, за да разбереш повече за лекарствата и здравето по един по-нестандартен начин.

Рецепта за щастие

Разговаряме с магистър-фармацевт Ралица Николова и помощник-фармацевт Белгин Мюмюн.

Ако беше лекарство, какво щеше да бъдеш и защо?

Рали: Лекарство, съдържащо хормона на щастието – серотонин, за да нося приятни емоции на хората. За съжаление, напоследък всички са много начумерени и ядосани, а ми се иска повече хора да се усмихват дори без конкретна причина. Животът все пак не е толкова кисел.

Бел: Определено щях да бъда ибупрофен! Идеалното средство, от което имаш нужда за облекчаване на различни предизвикателства в живота, доказвайки, че понякога най-простите неща са най-ефективни.

Каква суперсила ти се иска понякога да притежаваш?

Рали: Обичам много животните и би ми се искало да мога да разговарям с тях. Това винаги е била детската ми мечта. Като фармацевт ми се иска да имам способността да чета мислите на моите пациенти. Така ще мога много по-лесно да разбера от какво точно имат нужда и какво ги притеснява по отношение на дадено лекарство.

Бел: Да мога да се телепортирам, тъй като трафикът в Maina Town не е особено услужлив в последно време. Така ще мога да имам повече време с любимите ми хора. В работата би ми се искало да мога да разпознавам проблемите на пациентите, за да мога да им бъда максимално полезна.

В зомби апокалипсис с кои три лекарства трябва да разполагаме?

Рали: При зомби апокалипсис трябва да си добре подготвен. Бих взела адреналинова инжекция, ибупрофен и валериана. Инжекцията се използва за спешно лечение на алергични реакции, ухапвания, както и при различни животозастрашаващи състояния. Ибупрофенът може да помогне в много различни сценарии, а валерианата е нужна, за да успокоим малко нервната си система, която е опъната до краен предел.

Бел: Бих избрала ибупрофен, дезинфектант, андрографис. Ибупрофенът наистина ще бъде универсално лекарство в тази ситуация, тъй като е противовъзпалително средство, облекчава болки от различно естество и се бори с високата температура. Все пак не трябва такива проблеми да ти пречат и да компрометират способността ти за оцеляване. Дезинфектантът ще ми е необходим за промиване на раните, за да не се превърнат в животозастрашаващи инфекции. Накрая взимам с мен андрографис, защото той ще ме предпази от различни инфекции и ще подсили имунната система в тази напрегната среда.

Коя е най-интересната причина, поради която някой е искал определен лекарствен продукт?

Рали: Има много интересни и забавни причини. Случаят, който смятам за най-интересен, е, че са ми искали аналгетик (обезболяващо лекарство) против гъбички.

Бел: Най-много ме изумява, когато пациентите искат антибиотици профилактично – само и само да не се разболяват. Това е много голяма заблуда.

Можеш ли да развенчаеш някой мит, свързан със здравето и фармацията?

Рали: Някои хора вярват, че лекарствата винаги са полезни за здравето. Но това не е вярно. Те трябва да се приемат с мярка. Преработването им изтощава организма, а предозирането им може да бъде опасно.

Бел: Много хора смятат, че щом се чувстват вече добре, могат да спрат приема на лекарства, но така рискуват да не се излекуват напълно и дори да влошат състоянието си. Друго погрешно схващане е, че антибиотиците могат да лекуват всичко. А те са способни да излекуват само болестите, причинени от бактерии, като прекомерната им употреба може да ви направи резистентни към тях и това може да усложни лечението ви в бъдеще.

Какво чудодейно лекарство би създала и какво ще лекува? Ще има ли странични ефекти?

Рали: Лекарство против умора, защото времето никога не стига за всички неща, които искаш да свършиш. Ще е чудесно това лекарство да ти дава сили, сякаш си спал цели 10 часа. Единственият страничен ефект ще бъде вечен купон!

Бел: Лекарство, което лекува злобата. Светът ще е прекрасен, ако хората станат малко по-добри един към друг. Това лекарство е без странични ефекти, но предозирането може да доведе до неконтролируемо желание да се пишат благодарствени съобщения.

Ако можеше да дадеш само един съвет на твоите пациенти, но под формата на цитат от филм, какъв би бил той?

Рали: „В един момент, трябва да се освободиш от всичко, което те мъчи, да седнеш спокойно и да дадеш възможност на радостта да дойде при теб.“ Яж, моли се и обичай

Бел: “Кой е най-устойчивият паразит? Бактерия? Вирус? Червей в стомаха? Идеята! Устойчива и силно заразна. Веднъж след като идеята порази мозъка, е почти невъзможно да бъде изчистена оттам. Една идея, която е напълно формирана, напълно осъзната – това остава завинаги. Някъде там, дълбоко вътре.“ Генезис

Кратък фармацевтичен речник

Антибиотици

Колкото и да се смятаме за напреднала цивилизация, все още има малки бактерии, които много бързо могат да ни повалят. Внимавайте с антибиотиците и ги взимайте само по лекарско предписание!

Блистер

Това е “листче“ с хапченца, което не трябва да се бърка със скатула, защото скатула на латински означава цяла опаковка на лекарство.

Ефервесцентна таблетка

Това е тази таблетка, която прави “фъш“ и образува балончета в чашата, но не е нито кола, нито сода. Използва се, за да направи приемането на витамини или лекарства по-малко скучно и приличащо на научен експеримент. Все пак колкото по-газирано, толкова по-забавно.

Електронна рецепта

Доказателството, че почеркът на лекарите е бил проблемът през цялото време. Този тип рецепта идва на помощ, за да спаси малко дървета, както и разума на фармацевтите, въпреки че, май-май, обърка някои неща, но ще й простим засега. 

Екстемпорални лекарствени форми

Аптечна версия на готварско шоу, в което фармацевтите се изявяват като мастър шефове и “забъркват” различни лекарства.

Странични ефекти

Начинът, по който тялото ти напомня, че няма такова нещо като безплатен обяд. Разбираш, че си супергерой, но не точно по начина, по който искаш.

Мехлем

Нещо, което ще намажеш и ще се надяваш да разреши всичките ти проблеми – от болния кръст до пререканията с тъщата.

Фармацевт

Легален пласьор на лекарства, както и човек, който е учил само за да чете почерка на различни лекари.


РЕКЛАМА: