Велоклуб “Крива спица“

Те са също като мен и теб – пият бира, бичат айляк и обичат Майна Town. Разликата е, че през уикендите яхват колелата и хващат планината. Казват, че това е отвъд удоволствието, че е характер, който помага. Спиците им са “криви“, като всички онези малки и лишени от перфектност неща, които правят живота истински и го изпълват с дъжд, слънце, спукани гуми и весели петна кал. Представяме ви нашите приятели от велоклуб “Крива Спица“.

Здравейте, първо да уточним спицата вследствие на удар ли е крива, или от много каране?

Естествено, че от много каране. Изкривяваме се от каране.

Как се роди името? Имаше ли и други проектоимена като “Сплескана капла“, “Куца вилка“, “Твърд педал“?

“Крива спица” беше първото предложение – прието светкавично и единодушно. От самото начало името символизира неповторимия, приключенския и айляшкия дух на клуба, тертипа на неговите членове, дела и документи.

Разкажете ни за създаването на “Крива спица“. Как, кога и кой “завъртя колелото“?

Идеята се роди на сБирка с бира през далечната 2004 г. Група приятели заедно със забежките си с колелата към планината започнахме да се събираме всеки четвъртък в приятна атмосфера и да правим планове за идния уикенд. Тогава все още интернетът не беше толкова развит и тези срещи бяха важ-

ни за сплотяването ни и изобщо за организиране на каране. Опознахме се и бързо разбрахме, че освен да се грижим за нашето удоволствие, искаме да правим и други полезни неща за сродните ни души – да споделим щастието от колоезденето като форма на туризъм и общуване с природата, да развием условията за практикуването му. Можем да стигнем почти навсякъде както и пешеходните туристи, но успяваме да го правим по-бързо, по-интересно, все така само със силите на собственото тяло и дух и без никакви вреди за околната среда.

Създатели сте на “Велопарк Пловдив“? Какво представлява той?

Накратко, “Велопарк Пловдив“ е планинско колоездене – същото щастие, но в градска среда. Изцяло дело на клуба е – от изграждането до поддръжката и развитието. Съграден е само с доброволен труд. Намира се на територията на парк “Отдих и култура“ в гр. Пловдив. Открихме го през 2011 г. и представлява комбинация от dirt jumps (земни скокове), огромен pump track (затворено трасе за колоездене – комбинация от бабуни и виражи) и различни препятствия от дървен материал и камъни. Идеален е за учене и трениране на вече наученото. Велопаркът е достъпен за всеки и по всяко време, стига да носи каска. В следобедните часове трябва да се наредиш на опашка за яките скоци. Най-популярен е сред децата и тийнейджърите. Голям кеф е да ги гледаш. Награда си е направо.

Оказва се, че бусът ни hiВанчето си има атрактивен другар от “Крива спица“. Разкажете повече за него!

Това е друга важна за клуба ни придобивка и е познат сред широките велосипедни маси като Кривият Бус. Не е много лъскав, но върши безценна работа. Помага ни да стигнем до най-хубавите места за каране и приключения. Събира 9 колоездачи, а велосипедите се качват или на покрива, или на специално ремарке. То също е проектирано от нас. 

Любопитни сме да научим и за вашия 24-часов маратон. Докъде може да стигне човек с колело за 24 часа?

До върха Еверест! Без майтап 🙂 24-часовият маратон е уникално по рода си състезание по планинско колоездене в България, което освен че е едно от най-тежките физически предизвикателства, е и единственото, което включва нощно каране. Събитието има 15-годишна история, като през последните години се провежда в полите на Средна гора около село Мътеница.

Стартираме в събота в 13 ч. и финишираме в неделя отново в 13 ч. Състезателите имат за цел да направят възможно най-много обиколки по подбрано трасе. В индивидуалната категория редовно имаме победители, които навъртат над 300 км и изкачват над 8800 м денивелация, което е реално височината на връх Еверест! Освен индивидуалните категории имаме и щафетни такива, които комбинират състезателна динамика с голяма доза айляк в палатковия лагер.

Докато физиците спекулират за съществуването на паралелни вселени, вие сте открили “Перпендикулярната Вселена“. Що за феномен е това?

Това е петдневно велоприключение из дебрите на Западни и Източни Родопи, което провеждаме вече 15 години. Всяка година маршрутът е различен, но винаги предизвикателен както за издръжливостта, така и за уменията на участниците. Рецептата му включва изобилни количества от технични и затънтени родопски пътища и пътеки, както и дива природа, самобитни села и махали и спиращи дъха гледки. А черешката на тортата е незабравимата атмосфера около лагерния огън в бивака под звездите.

Не е учудващо, че тази апетитна оферта привлича изключително много желаещи от цяла България. Но логистиката позволява група от максимум 100 човека. За тези, които си мислят, че не са добре подготвени или просто не са успели да се класират (онлайн записването тази година приключи за рекордните 28 минути), клубът организира и цяла серия от „Перпендикулярчета“ – същата рецепта в по-малки порции. Тук ограничение на участниците няма, а маршрутите са по-къси и достъпни. Актуалните дати за тях, както и за всички останали събития на клуба, може да откриете на официалната ни Facebook страница.

За съвсем начинаещите се опитваме да правим по-кратки карания “Крива спица кани” в близките околности на Пловдив, скоро, надяваме се, и в други градове 😉

Колоездене с каска или без?

Абсолютно задължително с каска!!! Всичко останало по човешкото тяло зараства, освен мозъкът.

Натъртване, спукана гума, кал… Коя е най-кривата ситуация за един планински колоездач? 

Спукана гума, омазана в кравешки “акита“ 🙂 Остава ти само да си баеш, че може и да е по-зле. И действаш.

Какво ви кара отново и отново да яхнете колелата и да се изстреляте в планината?

Това не е лесен въпрос. След като се прибереш от яко каране, си казваш, че вече си разбрал смисъла, но идва следващият ден в планината, предлага ти нови неща, нови приятели, нови изживявания..… и разбираш, че имаш още много да разбираш. Оттук идва жаждата да го правиш пак и пак. Това е егоистичната страна. По-важното е, че нашите занимания изграждат общност, изграждат млади хора и поправят дърти ;), които се научават да подхождат с уважение към природата, да обичат движението и туриз-

ма, приключението и отговорността към другарчето. Това е отвъд удоволствието. Това е характер, който помага и в обикновения живот…

РЕКЛАМА