За майните и хората

 Майна Town има хиляди чаровни и усмихнати лица. Голяма част от тях познаваме благодарение на популярната страница People of Plovdiv, която този месец навършва осем години. За нас е удоволствие да си полафим с двете готини майни, които стоят зад People of Plovdiv. Представяме ви Коко и Ани!

Здравейте! Кога и как се роди идеята за People of Plovdiv

Коко: Идеята за People of Plovdiv бе вдъхновена от небезизвестния блог на Брандън Стантън Humans of New York. Преди 8 години случайно попаднах на този фотографски проект и идеята ме грабна веднага. Казах си: “Искам и моят роден град да има такъв проект!”, и така спонтанно създадох Facebook страницата People of Plovdiv. 

Разкажете ни за началото на People of Plovdiv. Трудно ли беше?

Коко: Беше интересно и трудно. В началото дори нямах фотоапарат, а снимах с моя стар iPhone 6. Така ден след ден ходих по улиците на Пловдив и се престрашавах да питам напълно непознати хора дали биха искали да бъдат заснети за People of Plovdiv. Повечето откликваха и заставаха за снимка, но имаше и такива, които се притесняваха, разбира се.

С времето правех много грешки, но най-важното бе, че правех нещо, което наистина обичах – да снимам.

Помните ли момента, в който разбрахте, че страницата ви е наистина популярна?

Коко: За близо половин година Facebook страницата беше натрупала около 500 фена и нещата се движеха бавно. Но един ден се случи нещо неочаквано за мен, за което и до ден днешен нямам обяснение. От 500 последователи изведнъж страницата се “взриви” и броят им започна да се увеличава с всяка изминала минута в пъти. От 500 станаха 700, след това минути по-късно – 900, след това – 1200… и така за буквално броени часове страницата достигна 3000+ последователи. Просто седях и не можех да повярвам какво се случва. 

Разбира се, инвестирах в първия си полупрофесионален фотоапарат, обективи, по-късно с втори апарат и т.н. Така от един любителски проект и едно фотографско хоби People of Plovdiv се превърна в моя страст, а с времето и в своеобразна емблема на Пловдив. Днес, 8 години по-късно, с гордост мога да заявя, че People of Plovdiv държи най-голямата банка от снимки на Пловдив, с които човек може да опознае хората и града ни.

Кой за какво е отговорен във вашия проект? 

Ани: С Коко имаме радостта да сме чудесни партньори не само в живота, а и в работата ни. Аз съм графичен дизайнер, полиграфист и фотограф по образование. Коко е фотограф с изключителен усет към “улавяне на момента”. Предвид това кадрите на страницата ни (с много малки изключения) са негови произведения. Аз се занимавам с визията на проекта ни като цяло, с бранда People of Plovdiv. Мое дело са фотографските плакати “Основи на фотографията”, които направихме на български и английски език в помощ на начинаещите фотографи, календарите ни, рекламните банери, книгоразделители, покани за изложби и други рекламни материали и визии. За първата ни фотографска изложба създадох опаковки на шоколадите ГАЙО с водещия кадър от изложбата – бяха интересен акцент от събитието.

Как минава един работен ден на People of Plovdiv?

Ани: Всеки ден е различен! Един ден се занимаваме с печат на фотографии за рамкиране за нашите клиенти, а друг път през нощта монтираме фототапети в търговски обекти в Пловдив. Обмисляме рекламните кампании на наши партньори, какво ще се заснеме, как ще се поднесе на аудиторията, така че да бъде и интересно, и да се запази обликът на страницата ни. Поддържат се всички канали като Facebook, Instagram и сайт, YouTube канал. Търсим интересни дейни пловдивчани, които да покажем, да направим интервю с тях или да ги поканим за гости в нашия подкаст “Градски истории”. Вече сме разговаряли с много вдъхновяващи млади хора и всеки, който пожелае, може да чуе подкастите с тях. 

Кой е най-лайкваният кадър от страницата ви?

Ани: Това е един зимен кадър от “Капана”. Коко беше заснел Митко с чорапите как крачи усмихнат в снега! Кадърът е черно-бял, точно уловен момент! И резултатът беше невероятен. За по-малко от 2-3 дни фотографията беше харесана повече от 10 000 пъти, споделена хиляди пъти и беше достигнала до половин милион души.

Кои са вашите суперсили?

Коко: Да дебна хората по улиците с фотоапарат.

Ани: Суперсили? Аз съм майка на две деца (едното на 3 месеца), съпруга, домакиня, фотограф, дизайнер, работя 7 дни в седмицата без почивка – моята суперсила е да спя между 4 и 6 часа на денонощие! Майстор на късия сън! 😀

Кое е любимото ви място в Майна Town? 

Коко: Любими места са ми тепетата, градската градина и общо взето местата, на които пловдивчани обичат да бичат айляк. Там винаги има интересни кадри.

Ани: Поради дълбоки лични причини, Любов, семейство, частица от сътворяването на сегашния облик на квартала – това е “Капана”.

РЕКЛАМА