“Maina Vibes” e музикалната пулсация на тепетата. Тук ще ти разкажем за изпълнители, сцени и събития от музикалния ъндърграунд на града.

Electric Orpheus (Електрическия Орфей) е музикален фестивал в България, който се организира от група ентусиасти от Пловдив, влюбени в музиката. Концепцията им към съдържанието е “вярваме, че обичате музика, в цялото й разнообразие”. На Electric Orpheus, в рамките на нула време, можете да избухнете с размазваща китарна музика, а след това да танцувате безспирно върху електроника на живо. И за уточнение: това, че в името на фестивала има “electric”, не означава, че това е електронен фестивал, а че “Орфей е хванал електричество”. Китара, синтезатор, глас… това са само средства, важен е резултатът. Важна е музиката.

Фестивалът се организира от 2016 г. насам и има издания както в градска среда, така и извън града, на подбрани локации. За изданието през 2021 г. е подбрана тучна зелена поляна, но заобиколена от индустриални халета. В Пловдив. Датите са 8 и 9 октомври.

Какво да очакваме на събитието?

През 2021 г. Electric Orpheus продължава традицията и ще представи артисти на високо световно ниво в различни стилистики. Ще чуем и видим на живо от рокендрол, гръндж, психеделика, хеви метъл до дарк-уейв, електро, синт-поп и нео-романтика. Един широк спектър от качествена и актуална музика, която сме подбрали внимателно. Ще ни гостуват групи от Италия, Гърция, Сърбия, Англия, Дания, Босна и Херцеговина, България. Предстои обявяването и на още участници.

Какво е да организираш събитие в днешни времена?

Почти нищо не се е променило по организирането на събитие сега в сравнение, примерно, с последните двадесет-тридесет години. Единственото различно, това са каналите за комуникация и реклама. Те минават дигитално през социалните платформи, но това е със съмнителен резултат, защото няма реална критичност и журналистически подход. Ние, организаторите на културни събития, както и повечето независими артисти, говорим сами за себе си. Което е далеч от плурализма. Тоест, страдаме от липса на реални медии, качествена журналистика и канали за комуникация.

Трудно ли беше да организирате lineup-а и как реагират артистите в днешно време?

 

Програмата на фестивала, кой ще свири, кога, как и откъде ще пътува, е една нелека задача. Сложността обаче идва не от подбора на артисти и организацията на логистиката, а – както винаги – от бюджета. Ние следим световната и местната сцена. Искаме да поканим много и различни артисти и групи. От тяхна страна реакцията винаги е положителна. Истинските артисти са хора преди всичко и желанието им е да споделят с други хора, откъдето да дойде и оценката за изкуството им.

 

Какво мислите за дигиталните фестивали и смятате ли да организирате такъв?

 

Дигиталните фестивали са форсмажорно обстоятелство. То се наложи заради пандемията, а културният сектор пострада тежко. Нищо не може да замени събитията на живо, тяхната стойност за публиката и за артистите. 

РЕКЛАМА