“Made in Maina Town“ е мястото, където ще ти напомняме, че майните, освен древни и вечни, са и доста креативни. 

На която и страница да отгърнеш списание “Майна Town“, отвътре ти се усмихва PlovdivTypeface – шрифтът, създаден от и за всички, които носят Пловдив в сърцето си! Повече за него ще научиш от създателите му – талантливите майни от студио Пункт!

Какво е PlovdivTypeface?

Plovdiv Typeface е шрифтова фамилия, вдъхновена от гражданите на Пловдив. Тя се роди през 2019 г., годината, в която Пловдив беше Европейска столица на културата. Проектът ни тогава стартира на 24 май и в рамките на три дни успяхме да съберем над 3800 почерка на граждани и гости на Пловдив. В следващите няколко месеца ние, дизайнерите от Typedepot и Студио Пункт анализирахме тези образци, отсяхме най-характерните тенденции и ги използвахме като основа за създаването на Шрифта на Пловдив. Официалното публикуване на фамилията беше на 1 ноември – Денят на народните будители. 

Как се създава шрифт на град?

Не може да се каже, че има точен алгоритъм за това. По света съществуват много добри примери за шрифтове, създадени като част от идентичността на даден град. Създателите им обикновено намират вдъхновение в градската среда, архитектурата на града, културните му пластове или в нещо специфично за града, интерпретирано метафорично.

По какъв начин PlovdivTypeface отразява пловдивския дух?

От самото начало нашият акцент беше много повече върху социалната част на проекта. Искахме пловдивчани сами да създадат своя шрифт, а какъв по-добър начин да го постигнем, от това да разгледаме почерците им?

Топли, дружелюбни и отворени айляци – това е стереотипът за пловдивчани, който успяхме да влеем в дизайна на шрифта. Оказа се, че над 60% от пловдивчани пишат с мек, заоблен почерк. Но за нас най-важни бяха ентусиазмът и еуфорията, с която хората се включиха в кампанията. Бяха страхотно зареждащи и красиви майски дни, в които из целия град наистина се усещаше духът на Пловдив. Именно тази емоция ни водеше до последно, докато работихме по шрифтовете.

Какви варианти на шрифта създадохте?

Първоначално тръгнахме с идеята да създадем само Plovdiv Script – ръкописен шрифт. После разширихме фамилията с по-функционалните шрифтове Plovdiv Display в три начертания – Light, Regular Bold и Plovdiv Sans, който е, така да се каже, отново пловдивският айляк, но в официални дрехи и в работен ден. Създадохме и два допълнителни шрифта за забавление. Plovdiv Pictograms съдържа в себе си пиктограмите, които направихме за визуалната идентичност на Пловдив 2019. Plovdiv Maina Mode пък е така програмиран, че превежда всичко на пловдивски сленг и, разбира се, добавя “майна” на края на всяко изречение

Има ли други градове, които притежават собствен шрифт?

Сравнително малко градове имат шрифт, изработен специфично за тази цел: Айндховен, Антверпен, Стокхолм, Милано, Лозана, Чатануга и Минеаполис в САЩ, ирландският град Галуей, които пък беше Европейска столица на културата през 2020 г. Има и доста, които имат унифицирана типография за своята градска идентичност, но ползват вече готов шрифт, като Лондон, Берлин, Амстердам, Париж. В България такъв е случаят със София Санс, който успешно се ползва за градската идентичност и системата за ориентация в столицата. 

Това, което липсва при всички тези чудесни дизайн проекти обаче, е социалният елемент, който разглежда града като група от хора с общо чувство за принадлежност. Знаем само за още един проект, който прави това – TilburgsAns, създаден за холандския град Тилбург. Този градски шрифт е публично финансиран от хората чрез кампания за осиновяване на букви. По този начин гражданите се чувстват въвлечени в създаването му.

А коя е най-айляшката буква?

Амии, събрахме доста айляшки букви от пловдивчани. Може би най-айляшки се отнасят хората към изписването на буквата ‘ж’. Понеже е сложна форма, а пък мързелът води до изобретателност. Отличихме над 70 различни форми на изписване на буквата, кой от кой по-айляшки.

Коя пловдивска дума стои най-яко с този шрифт?

Айляk!

Коя буква ви беше най-трудно да измайсторите и защо?

Може би именно ‘ж’. Но най-голямото ни предизвикателство беше да анализираме огромния куп с ръкописи, сред които можеха да се видят най-фантастични екземпляри. Установихме, че младите хора пишат много по-често без наклон и с по-заоблени букви, докато по-възрастните имат по-силен наклон и по-заострен почерк. 

Откъде пловдивчани могат да изтеглят шрифта?

Шрифтът на Пловдив може да бъде изтеглен безплатно на сайта ни: plovdivtypeface.com.

Също така можете да ни последвате и в каналите ни във Facebook и Instagram, за да следите отблизо развитието на проекта.

РЕКЛАМА