2 June, 2022

Творчеството, наречено реклама

В началото на юни 2022 г. ще се проведе двадесет и второто издание на ФАРА – Фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) и най-голям форум за креативната индустрия в България, който тази година се завърна в античния град Пловдив.

Две плюс две си е четири и това е ясно, но толкова ясно ли е какво прави една творческа рекламна кампания добра, лоша, успешна или неуспешна? Въпреки че двойката е преобладаващата цифра при тазгодишния фестивал ФАРА, определено неговата цел е да пише шестици за креативност, идейност, качество и добри показатели на разработените и реализираните рекламни кампании у нас.

Основният въпрос, който винаги кънти в главата е – с какво най-добрият е най-добър, – фестивалът ФАРА и двете журита, в Творческата и Медийната надпревара, ще имат нелеката задача да определят точно това. По всичко личи, че родният рекламен бизнес стремглаво се развива – включват се нови похвати, разнообразни послания и смели концепции, които достигат висотите на международни конкурси и се борят рамо до рамо с големите играчи.

Фестивалът ФАРА е притегателен пункт за цялата рекламна индустрия в България. Платформата на двадесет и второто издание е под надслов „Гилдия“. Не е изключено лекият гейминг привкус да е нарочно включен в концепцията, все пак това е трендът, но в своята същност думата е приобщаваща и събирателна, както и не по-малко силна – такава, каквито са и креативните кампании, които се случват у нас.

И като си говорим за творчество, изниква любимата дума на рекламистите – brainstorming. Току-виж в някои случаи наистина е буря и мисловен щурм – поне резултати точно от такива силни процеси се очакват при кандидатурите за призьори на ФАРА. Чакаме още съвсем малко и ще разберем „кой кого“ в родния рекламен бранш – 38 категории за творците и 11 за медийните специалисти, всичко това между 08.06 – 11.06 в Пловдив.

РЕКЛАМА

НАШИТЕ СПИСАНИЯ

БРОЙ 03

декември 2021

В  този брой: ще намерили формулата на Айляка Илон Мъск, в Столипиново?

БРОЙ 02

септември 2021

Тук ще прочетете историята за Съединението Freestyle и за неговите организатори!

БРОЙ 01

юни 2021

В изданието: първо място от Комикс конкурса за авторска история – комиксът “Светлина”.