Ина вече е Kashu

Познаваме я като забавен и разкрепостен ютубър. В зората на влогърството тя се обръщаше към последователите си с веселяшкото “Здравейте, дебили!“, а те я обожаваха заради непринудеността и чувството ú за хумор.

Днес тя вече управлява студио за компютърна анимация в Майна Town и учи младите “как се пра‘и“. Но ако случайно ви е домъчняло за неин влог, може да се изкефите на разтропания ú английски в туториълите за работа с програми за анимация. За пътя, който е изминала, и защо Ина вече е Кashu, ще ни разкаже Ина Гавазова!

Здравей, Ина! Къде те намираме?

Здравейте, много ми е приятно. В офиса, пред компютъра, творейки.

Кога и защо реши да приключиш с онзи вид влогърство, който те направи популярна?

С влогърството приключих преди доста години, макар да имаше период преди около година, в който планирах да се завърна на влогърската сцена. Но тъй като ежедневието ми е доста динамично, не успях да продължа.

Спомням си, че започнах да правя видеа съвсем случайно, просто качих едно видео в YouTube. След това още едно и още едно. Едно време дори не съществуваше думата влогър. Тогава просто качвахме видеа в интернет, без да знаем какво правим. Една сутрин се събудих с огромен брой последователи, не помня колко бяха, но бяха много! Дотогава имах може би около 50 или 100. Бях в шок и не знаех какво се случва. Мирела Диско, която беше друга влогърка, българка, която обаче не живееше в България и знаеше какво прави, за разлика от мен, ме беше споменала в нейно видео, откъдето всъщност получих огромна подкрепа. Това ме мотивира да продължа да качвам видеа.

Това значи ли, че “дебилизмът“ е до определена възраст?

Не, нищо подобно. Просто се насочих към друга посока и дебилизмът придоби друг вид.

Какво ти даде влогърството, освен че те разпознават по Главната? Какви умения разви в теб?

Даде ми изключително много. Влогърството ме  “запали“ по видео обработката, монтажа, а впоследствие и анимацията. Открих истинската си любов към видеата, което после прерасна в моя професия.

След като вече си била мадафака ноториъс влогър, не изглежда ли всяко друго занимание адски скучно?

Ха-ха, не точно. Това, което правя в момента, ми доставя не само изключително голямо удоволствие, ами и изобщо не ми е скучно.

В този ред на мисли, с какво се занимаваш сега?

Основах компания, занимаваща се с компютърна 2D анимация.

Къде се научи да анимираш?

Учих се сама. В продължение на години гледах видеа на влогъри и повтарях това, което правят те. Така се учи най-бързо и лесно. По онова време нямаше курсове или ако имаше, бяха скъпи и много малко, затова се учих сама. Макар вече да не анимирам, всеки ден научавам нови неща за програмата, с която работим. Да не забравяме, че уча и много неща от моите прекрасни колеги.

Сложно ли е да си аниматор? 

Както всичко друго в живота – въпрос на постоянство и желание. Не е толкова трудно, ако ти се отдава и ако наистина искаш да се посветиш на това. Да не говорим колко е забавно.

Разкажи ни за твоята компания – “Kashu”. С какво се занимава тя?

В “Kashu” специализираме в изготвяне и маркетиране на анимационни видеа. Създаваме всичко, от което се нуждае анимацията, като рисуваме героите и сцените, записваме глас, музика. А след това правим анимация, която клиентите ни използват за придобиване на по-голяма популярност на бранда, увеличаване на продажби или просто да обяснят продукта или услугата си по готин и интересен начин.

След това помагаме на клиента да достигне до резултатите, които сме си поставили. Това може да включва наблюдение на кампания, изготвяне на видео кампания или поддържане на видео съдържание за социалните мрежи.

За нас най-важното е това да помогнем на клиентите ни да достигнат до резултат, който не са успeли да достигнат с друг вид медия до този момент. А видеото е едно от най-успешните форми на съдържание в момента.

Да обобщим: от влогър ти вече си шефче на арт студио. Трънлив ли беше пътят?  

Ти също си и част от програмата “Mentor the Young”. Разкажи ни за нея!

Да, програмата е изключително интересна. Тя свързва млади хора с професионалисти с опит. Включва менторство и събития, които помагат на този млад човек да се развие в посоката, която си е избрал, имайки ментор, който да му помага. Програмата е напълно безплатна и е изключително интересна.

Кога усети, че имаш потребност да предадеш наученото от теб на по-младите?

Главната ми мотивация и принцип е това, че когато знаеш нещо, дори да е нещо малко и да мислиш, че е незначително, е твой дълг да го предадеш нататък… да помогнеш на някого. Точно както аз се учих от видеата на други влогъри, когато започвах. Важно е за мен и се надявам да успея да помогна на младите аниматори с нещата, които знам.

Защо реши да го правиш безвъзмездно?

Защото за мен е важно да помагам на хората да достигнат до определени резултати. Правя го в работата си всеки ден, правя го и със съдържание. Не всеки може да си позволи курс. Отново се връщам на това, че аз започнах по същия начин. Знам, че има много талантливи хора, които биха искали да научат анимация, но не могат да си го позволят.

Намираш ли и днес начин да бъдеш поне малко “дебил“? Важно ли е това? 

Да, разбира се. Аз винаги ще си остана дебил, макар вече да съм малко по-сериозен дебил. Чувството за хумор е изключително важно. Дебилът в мен никога няма да умре наистина. 😀

Честно, сега не те ли сърбят… камерите да запишеш някой влог?

Правя го отново, но в други канали – каналите на студиото ни и този за анимация. Затова, както се казва, си  “начесвам“ крастата с тези видеа.

РЕКЛАМА