“Maina Vibes” e музикалната пулсация на тепетата. Тук ще ти разкажем за изпълнители, сцени и събития от музикалния ъндърграунд на града.

Днес ще ви срещнем с две от най-силно туптящите музикални сърца от ъндърграунда на Майна Town. Те пулсират заедно както с бийтовете на хип-хопа, така и с виниловите 78 оборота в минута. Свързват ги още стрийт културата, баскета, любовта към Майна Town и множеството общи мечти, а те наричат всичко това Приятелство. Двамата правят музика заедно, но оставят усещането, че музиката прави самите тях такива, каквито са –  самобитни, отдадени, вдъхновени и заедно. Прави ги – Скил и Хосе.

Какви са вашите суперсили?

Skill: Ами, нека хората, които ме познават да кажат, че те не са една и две! (ха-хааа) Но хайде, от мен да мине, все пак ще издам една от тях – мога да се телепортирам назад във времето! И като се замисля за някои неща сега и за в бъдеще, там някак си ми е по-уютно…

Jose: И аз не мога да си преброя моите, но една от тях със сигурност е, че не помня дати и бъркам дори собствения си рожден ден – най-вероятно и затова грам не ми пука за него 😀

А какви са суперсилите на музиката?

Skill: Музиката е магия! Тя е съвкупност от различно заредени трептения и вибрации, които се предават от звуци, заредени с определен тон… сложно звучи така като се каже, но за ухото това е елементарна задача! Музиката също е уникален и универсален език, който ти отваря хиляди врати и може да те направи гражданин на света, нужно е само да имаш сърце и душа, за да може да я чуеш и разбереш!

Jose: Братото много добре го каза, а аз само бих добавил, че музиката е и супер силен художник. Редовно се хващам да блуждая из облаците на какви ли не звуци…

Какво вдъхновява един хип-хопър да твори в Майна Town?

Skill: Обичам си го Пловдив, някак си тупти този град в моя ритъм, а хип-хопът като улична  култура със своите разнообразни разклонения и корени за мен беше основата, върху която стъпих и изградих този образ, който хората сега познават като SKILL и който досега не е спрял да твори и създава.

Какво усещате, когато сте заедно на сцената? 

Jose: Прилив на суперсили 😀 Усещане за безвремие, но също така и че сме си на мястото… Най-вероятно ще прозвучи странно, но ние слушаме собствената си музика супер рядко и най-вече когато сме на сцена.

Skill, носят се легенди за колекцията ти от плочи. Колко е бройката им?

Skill: Това с бройките не е толкова важно според мен. Всички задават този въпрос и винаги ми е странно… но да кажем все пак за аудиторията – да, много са, но по-важното в моята колекция за мен си остава качеството, за сметка на количеството. С времето някак си разбрах, че не искам да се превръщам в поредния луд колекционер, който само трупа и нищо не прави с нещата, които събира. Ако събираш и откриваш музика, поне я слушай и задължително споделяй с аудиторията! Затова тепърва от мен очаквайте развитие по този въпрос. Идеи имам – само време, плануване и концентрация трябват.

Skill, вярно ли е, че си един от малкото хора, които са прослушвали архива на радио “Пловдив”, и те търсят за консултации? Разкажи ни какво има в този архив?

Skill: Ами не е вярно, хехеее, не знам откъде е дошъл този слух! Бил съм няколко пъти до нашето любимо радио “Пловдив”, оставял съм им дискове с мои миксове, компилации и съм искал много да им бъда верен сътрудник в съхранението и подреждането на техния архив и музика, но така и не се случиха работите. Иначе си мисля, че човек като мен може доста да им е от полза, но за всичко си има време…

Знаем, че двамата имате и друга страст – винилите. Разкажете ни за My Vinyl. 

Jose: MyVinyl е естествено продължение на нашата болна нужда да откриваме нова и стара музика. И двамата сме колекционери на звуци, които ни движат още от времето на касетките, и идеята зад MyVinyl беше да дадем шанс на хората като нас да открият собствените си любими такива, но на грамофонни плочи. Не на последно място – да го правим с отношение!

Коя е най-търсената плоча при вас? А коя е последната плоча, която продадохте?

Skill: Колкото и да ни се иска хората да обръщат повече внимание на интересните и различни заглавия в сайта, най-търсени плочи си остават популярните до болка артисти и албуми, които повечето хора слушат и са им любими и искат да си ги набавят и на грамофонни плочи към колекциите. А последните продадени плочи, преди да седна да попълвам въпросите, са „Tom Misch x Yussef Dayes – What Kinda Music“ и „Weather Report – Heavy Weather“, има надежда, нали? Не е някоя Metallica или Queen (ха-хааа – бъзик да става).

Jose, разкажи ни за графити крю UGS, от което ти си основна част!  

Jose: С братото сформирахме DSC (Double S Crew) в момента, в който се усетихме, че graffiti са ни много под кожата. Есента на 1998 г. се запознах с Keas, докато Skill беше в казарма, и моментално upgrade-нахме DSC до UGS (UndaGround Source). Малко след това се присъедини и Kore и мисля, че станахме отвратително добри 😀 Най-важното е, че любовта и към този “елемент“ на хип-хопа е истинска – никога не сме робували, че “трябва“ и с това да се занимаваме.

Как ти звучи идеята за комикси по фасадите на сградите? 

Jose: Звучи ми повече от адекватна! Graffiti са своеобразен комикс, който разказва истории, представя “герои“ и оставя трайни “съобщения“.

Помните ли как и кога се запознахте?

Skill: Помня, разбира се! Годината беше 96-а, около месец септември, тогава рапърите в Пловдив се събирахме в изоставеното лятно кино Орфей. Един следобед ние бяхме там и дойдоха няколко нови момчета от Центъра, махалата около Хмела (“Каменица”), та появиха се те с едни баскетболни потници и с баскетболните топки, тогава тъкмо от един касетофон свиреше на Wu-Tang Clan тракът “Bring the Mothaf…in Rukuz” и Дългия с влизането направо влезе с римите на Ghostface Killah и аз бях много впечатлен и директно след няколко дена му предложих да стане част от моята група “Заплаха”, и оттогава сме неразделни!

Какво освен музиката стои в основата на вашето приятелство? 

Jose: Доста просто е! Skill може да се телепортира, а аз да забравям дати 😀 Там някъде по средата музиката ни помогна да станем хората, които искаме да бъдем, а когато тя някой ден спре, аз със сигурност ще се колебая за датата, в която ще искам да се телепортираме…

РЕКЛАМА