ОТКРИЙТЕ 250 СПОДЕЛЕНИ РАБОТНИ ПРОСТРАНСТВА ОТ ЦЯЛ СВЯТ 

Здравейте, приятели, радваме се, че сте тук, в нашето списание!Можете ли да започнете с едно кратко въведение за себе си?

Здравейте, Maina Town, благодарим за поканата. Ние сме Полин и Димитър. Аз (Полин) идвам от Льо Туке, малък град в Северна Франция, а Димитър е от Пловдив. Срещнахме се през 2015 г. в Берлин и оттогава фокусираме работата си върху това да помагаме на хора и компании да разберат по-добре бъдещето на работните пространства.

През последните няколко години пътешествате около света и изследвате така наречените coworking пространства. Бихте ли обяснили на нашите читатели какво е coworking пространство?

Разбира се! Coworking пространството е споделена работна среда, в която усилията се фокусират силно върху създаването на чувство за общност и взаимопомощ. С други думи, това е място, където хора (не само работещи на компютър) могат да наемат работни места, които дават достъп до широка общност от професионалисти и събития с културна и професионална насоченост. Така че вместо една компания да използва собствен офис, имате много компании с различни размери, които използват едно пространство и се свързват по различни начини в него.  

Наскоро издадохте самостоятелна книга, наречена “Around The World in 250 Coworking Spaces”, какво ви накара да напишете книга за coworking?

Книгата оживя след едно, може да се каже, доста продължително 5-годишно пътуване из света на coworking и безброй срещи с хората, които го карат да оживява всеки ден. Всъщност двамата се запознахме в Берлин, в едно точно такова пространство за споделена работа. Виждайки количеството възможности, които се раждат всеки ден на това място, започнахме да се чудим какъв е животът в други подобни места в Берлин и по-късно по целия свят. 

По стечение на обстоятелствата един ден ни поканиха да изживеем coworking атмосферата в Милано. Оттогава не спряхме да пътуваме. Към настоящия момент сме посетили 435 coworking пространства в 48 града, от Токио чак до Ню Йорк.

Говорейки за Ню Йорк, именно там оживява идеята за създаване на тази книга. След посещение на едно coworking пространство, наречено “Based In”, където споделихме нашата история с неговия основател Томас, той завърши разговора с фраза, която промени всичко за нас: „Бих искал да прочета историите на другите coworking пространства, които сте срещали. Трябва да напишеш книга!”. Така той засади в главите ни идеята за книга, в която всички могат да прочетат за тези места и един вид да пътуват заедно с нас.

Можете ли да споделите някои от нещата, които мислите, че биха били интересни за нашите читатели?

Книгата е замислена като едно пътешествие, в което читателите са на шофьорската седалка. Те могат да изградят едно свое собствено пътуване, използвайки хаштаговете, които сме създали към всяка история (вместо глави), фокусирайки се върху това, което искат да научат. Например някои хаштагове са за интериорен дизайн или устойчивост на работната среда, други са по-фокусирани върху различни бизнес модели или истории за това как се стартира coworking общност.

Както подсказва заглавието, в книгата има 250 истории, разказани от хората, които са създали тези coworking пространства в четирите краища на земното кълбо. Всяка история е различна просто защото, както обичаме да казваме, „coworking е едно и също ястие, което всеки готви по различен начин“. Въпреки че всяка история е самостоятелна, заедно те имат конкретна цел: да вдъхновят хората, които са любопитни, да дадат знания на хората, които искат да разберат, и да насърчат нерешителните да изпробват coworking.

В книгата има ли включени coworking пространства от България?

Да, разбира се! Измежду 350-те страници има две coworking истории за места, намиращи се в София, а именно Puzl CowOrKing и Campus X, които горещо препоръчваме да посетите и изпробвате. Coworking като концепция е все още сравнително „нова“ за широката аудитория в България. Така че освен в София, например Coworking Bansko е едно страхотно място за всеки, който търси coworking в планината. А и сякаш нещата се движат и на други места като Бургас, Враца и Синеморец. Така че всеки, който чете това интервю и има желание да отвори coworking пространство в България, където и да се намира, пишете ни, с удоволствие ще споделим нашите по-задълбочени знания!

Къде хората могат да научат повече за проекта?

Основно на две места, нашия уебсайт: https://coworkiesbook.com; а също сме доста активни и в Instagram: https://instagram.com/coworkies. Там седмично правим LIVE стрийм с гости от coworking пространства от цял свят. 

Последвайте ни и нека пътуваме заедно!

РЕКЛАМА