Гората.бг

За разлика от PANTONE, които избират моден цвят всяка година, “Гората.бг“ залага на вечното зелено, както и на повече кислород. Инициативите на “Гората.бг“ са стотици, продължават вече 9 години и са достъпни за всеки в цяла България.

Какво правят ли? Ами засаждат дървета. Даряват дървета. Насърчават доброволческия труд. Зaсега бройката е 1,6 милиона дръвчета, засадени в различни градове и села в страната. Ако не се притесняваш да си поизцапаш ръцете, може просто да им пишеш и да бъдеш еко.

А преди това ти представяме Никола Рахнев, създател и главно действащо лице в “Гората.бг“, и интервюто му за Майна Town.

“Гората.бг“ е идея и вече сбъдната мечта на един човек, който намери много съмишленици и приятели, работейки ежедневно за постигането й. През годините той събра около себе си стотици доброволци и хиляди последователи, с които засадиха дървета из цяла България. Инициативата е от хора за хора и проектът е отворен към всички участници. Доброволците се включват заедно в отделните дейности като едно семейство.

Как да засадим дърво?

Отговорът е прост и се съдържа в следните няколко стъпки: ползваме ръцете си; влагаме желание и усърдие, с които всичко е постижимо; информираме се за чисто техническите страни на процеса (които може да научим от интернет, от познати или от страницата на „Гората.бг“); сдобиваме се с дръвчета и се залавяме за работа.

Подходящото време за засаждане е винаги – и преди 20 години, и днес. Естествено, трябва да се съобразим със сезоните – есен/пролет е най-удачното време за дейността, или по-конкретно месеците ноември/март.

Важно е да намерим подходящо място за дърветата. След като ги засадим грижливо, е необходимо редовно поливане и опазването им от животни и хора. И воал – дарили сме на света зелено дишащо дърво, което може би ще ни надживее.

Да засадиш гора, възможно ли е?

Абсолютно е възможно. Ние сме го правили над 150 пъти с доброволците и стотиците хора, които са помагали да стане реалност. Много по-лесно е, отколкото бихте предположили. Когато нещо е смислено, то се постига лесно.

Чистият въздух и свежата природа – постижимо ли е това в 21 век?

Ако човечеството е силно в едно нещо, то това е оцеляването. В 21 век нямаме друга алтернатива, освен да се грижим за природата и да си поддържаме въздуха чист. Засаждането на гори е пътят за нас и последователите ни. Ако ние не успеем напълно да осъществим връзката с природата и да я запазим, то децата ни със сигурност ще успеят. Сигурен съм, че ще намерим формулата да сме по-здрави, да е по-чисто и да сме по-добри.

Да развием проекта “Гората.бг“ заедно – къде и как да се присъединим?

Следете ни в социалните мрежи. Можете да последвате Фейсбук страницата ни и да се присъедините към Фейсбук групата ни. Там обявяваме всички наши инициативи. Пролет и есен правим смислени активности, към които можете да се присъедините на живо. Каним ви да станете част от семейството на “Гората.бг“.

                  Kампании 2022:

                                1.
Подаряваме 250 000 дръвчета в над 20 града в България.

                                2.

 Ще раздадем във всички 266 общини по 200 000 дръвчета допълнително.

                                 3. 

Организираме над 20 събития за засаждане на гори.
                                 4.

Много други кампании, с които целим да постигнем засаждането на 3 000 000 дръвчета до края на 2022 година.

От началото на годината досега подарихме десетки хиляди дървета във Велико Търново, Сливен, Благоевград, Русе, Силистра, Видин, Елин Пелин, Етрополе и София, а също и залесихме гора на мястото на опожарена такава до град Шумен.

До края на март предстои да подарим над 100 000 медоносни дървета на пчелите и пчеларите в цяла България.

www.gorata.bg

РЕКЛАМА